Știri externe

Secretarul general al NATO spune că Putin nu are de gând să se oprească:”Nu trebuie să subestimăm Rusia. Ea se pregăteşte pentru un război lung”

16 Dec, 20:42 • Gabriela Andreescu
Rusia se pregăteşte de un război lung împotriva Ucrainei, căreia aliaţii din cadrul NATO trebuie să continue să-i furnizeze arme până când preşedintele Vladimir Putin înţelege că "nu poate câştiga pe câmpul de luptă", a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO spune că Putin nu are de gând să se oprească:Nu trebuie să subestimăm Rusia. Ea se pregăteşte pentru un război lung

La aproape zece luni după invazia Moscovei asupra Ucrainei, forţele ucrainene au provocat Kremlinului o succesiune de înfrângeri care au permis eliberarea mai multor teritorii. Cu toate acestea, nimic nu indică faptul că Putin a renunţat la obiectivul său de a controla Ucraina, a avertizat secretarul general al NATO, citat de Agerpres.

Secretarul general al NATO spune că Putin continuă să mobilizeze mai multe forţe armate pentru a continua ofensiva în Ucraina

„Nu trebuie să subestimăm Rusia. Ea se pregăteşte pentru un război lung”, a declarat Stoltenberg în cadrul unui interviu pentru AFP.

Oficialul NATO a dezvăluit informații importante în ceea ce privește strategia lui Putin:

„Vedem că încearcă să mobilizeze mai multe forţe, că este pregătită să sufere şi numeroase pierderi, că încearcă să aibă acces la mai multe arme şi muniţii. Trebuie să înţelegem că preşedintele Putin este gata să fie în acest război multă vreme şi să lanseze noi ofensive”, a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO spune că Putin continuă să mobilizeze mai multe forţe armate pentru a continua ofensiva în Ucraina
Secretarul general al NATO spune că Putin continuă să mobilizeze mai multe forţe armate pentru a continua ofensiva în Ucraina

Ţările NATO, cu SUA în frunte, au furnizat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, care au ajutat-o să reziste forţelor ruse.

„Cel mai probabil este că acest război se va termina la masa negocierilor, ca majoritatea războaielor”, a spus Stoltenberg. Orice soluţie va trebui să garanteze că „Ucraina prevalează ca naţiune suverană şi independentă”, a insistat el.

Jens Stoltenberg a spus că susținerea militară a Ucrainei este singura modalitate de a-l face pe liderul de la Kremlin să înțeleagă că acest război nu poate fi câștigat pe câmpul de luptă.

„Mijlocul cel mai rapid de a ajunge aici este să-i susţinem militar, pentru ca preşedintele Putin să înţeleagă că nu poate câştiga pe câmpul de luptă, ci că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă”, a adăugat secretarul general al NATO.

După pierderile suferite în teren, Moscova a lansat valuri de rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice civile din Ucraina. Potrivit unor informaţii vehiculate de media americane, Washingtonul este pe cale să finalizeze planuri pentru a trimite bateriile sale de rachete Patriot cele mai avansate în Ucraina, care s-ar adăuga astfel altor sisteme de apărare aeriană occidentale deja furnizate Kievului.

Citește și: O lege așteptată de milioane de români se discută în Parlament: Începând cu 2023, exportul de buştean ar putea fi interzis pe 10 ani, inclusiv în țările europene!

Stoltenberg a afirmat că „o discuţie este în curs” pentru livrarea de Patriot, dar a subliniat că ţările NATO trebuie să se asigure că există suficiente muniţii şi piese de schimb pentru ca armele trimise până în prezent să continue să funcţioneze.

„Avem un dialog între aliaţi privind sisteme suplimentare, dar devine din ce în ce mai important să ne asigurăm că toate sistemele care sunt livrate sunt funcţionale”, a explicat el.

Preşedintele Putin este gata să fie în acest război multă vreme şi să lanseze noi ofensive, a spus oficialul NATO
Preşedintele Putin este gata să fie în acest război multă vreme şi să lanseze noi ofensive, a spus oficialul NATO

Cererile de arme din partea Ucrainei au epuizat stocurile ţărilor membre şi au provocat temeri că industriile apărării din ţările Alianţei ar putea să nu fie în măsură să producă suficient.

„Ne vom spori producţia în acest scop precis, pentru a putea atât să ne reconstituim propriile noastre stocuri pentru descurajare şi apărare, cât şi pentru a continua să sprijinim Ucraina pe termen lung”, a reamintit Stoltenberg.

Oficialul NATO a descris situația actuală creată de invazia Rusiei în Ucraina o criză periculoasă de securitate

„Este criza de securitate cea mai periculoasă cu care ne-am confruntat în Europa după Al Doilea Război Mondial”, a afirmat Stoltenberg. „Este un moment de răscruce”, a adăugat el.

Jens Stoltenberg a precizat că în pofida unei scăderi recente a ameninţărilor nucleare din partea lui Putin, Alianţa rămâne „vigilentă”. „Retorica nucleară, cu referiri la utilizarea potenţială a unor arme nucleare, este imprudentă şi periculoasă”, a insistat şeful NATO. „Obiectivul său este bineînţeles să ne descurajeze să susţinem Ucraina, dar nu va reuşi să-l atingă”, a spus el.

Mandatul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO, prelungit cu an în martie, se încheie la sfârşitul lui 2023. Fostul premier norvegian, în vârstă de 63 de ani, nu a precizat dacă îşi va părăsi definitiv postul anul viitor. „Nu am alte planuri”, a spus el. Stoltenberg nu a dorit să comenteze apelurile lansate de unii aliaţi în favoarea desemnării unei femei pentru a-i succeda, ceea ce ar fi o premieră pentru Alianţă.

„Obiectivul meu este să mă achit de responsabilităţile care îmi revin în calitate de secretar general al NATO într-un mod care să menţină Alianţa unită”, a declarat el. „Este singura mea preocupare şi le las apoi şefilor de stat şi de guvern grija de a decide cine îmi va urma”, a conchis oficialul NATO.

Citește și: Romgaz și Socar au bătut palma: primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult