- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Serviciile secrete rusești încearcă să răstoarne guvernul de la Chișinău. Putin vrea să o înlocuiască pe Maia Sandu cu o marionetă

31 Oct, 10:53 • Bucătaru Gabriela
Vladimir Putin încearcă din răsputeri să răstoarne guvernul prooccidental din Republica Moldova. În acest sens, țarul de la Kremlin și-a trimis serviciile secrete ca să o dărâme pe Maia Sadu de la conucerea țării și să o înlocuiască cu Ilan Șor, o marionetă rusească care a fugit în Israel.
Serviciile secrete rusești încearcă să răstoarne guvernul de la Chișinău. Putin vrea să o înlocuiască pe Maia Sandu cu o marionetă

Ilan Șor este liderul opoziției din Republica Moldova, care a fugit în urmă cu ceva timp în Israel, după ce a furat un miliard de dolari din sistemul bancar moldovean. Acesta este o marionetă a rușilor pe care Putin și serviciile sale secrete, FSB, plănuiesc să îl pună în locul Maiei Sandu, arată o serie de documente obținute de serviciile de informații ucrainene, potrivit Washington Post.

Citește și Moldovenii care luptă pentru Rusia vor rămâne fără cetățenie. Maia Sandu: „Analizăm revocarea cetățeniei moldovenești”

Politicianul în vârstă de 35 de ani este foarte apreciat de către Kremlin, iar oligarhii ruși îl numesc ”un partener vrednic, pe termen lung” al Moscovei. El este omul din spatele protestelor care au avut loc în ultima lună împotriva Maiei Sandu și al guvernului de la Chișinău.

În timp ce așa-zisa ”operațiunea militară specială din Ucraina” nu are rezultatul scontat, Rusia își continuă campania de manipulare a țărilor din Europa de Est și în special în Republica Moldova, unde FSB a livrat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat ale Rusiei, pentru a cultiva această rețea de politicieni moldoveni din care face parte și Șor, dar și pentru a reorienta țara către Moscova.

Ilan Șor, sancționat dur de SUA

Șor este o marionetă rusească pe care americanii nu o înghit și pe care a adăugat-o pe lista sancțiunilor.

SUA îl acuză pe Ilan Șor că ”a conlucrat cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a provoca instabilitate politică în Moldova” și ”a primit sprijin din Rusia”, iar din luna iunie a lucrat ”cu entități din Moscova pentru a submina” aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Urât de americani, dar iubit de ruși. Politicianul în vârstă de 35 de ani este foarte apreciat de către oficialii ruși care îl ridică în slăvi și îl cataloghează ca fiind un adevărat idol.

”Pentru unii, este cu siguranță un personaj de neacceptat, la care au alergie. Dar pentru alții, el este un adevărat idol și lider”, potrivit unui  raport din aprilie 2021 scris de strategii FSB.

Citește și Lovitură pentru Kremlin. Republica Moldova cumpără electricitate din România.