- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Shakira riscă opt ani de închisoare pentru că nu și-a plătit taxele. În timp ce spaniolii o acuză de fraudă fiscală de 14,5 milioane de euro, diva se plânge: „Sunt persecutată!”

25 Nov, 23:17 • Gabriela Andreescu
Anul care se încheie a fost unul cu ghinion pentru diva columbiană. După separarea dureroasă de Gerard Pique, Shakira se confruntă acum cu o nouă problemă. Autoritățile spaniole o acuză de fraudă fiscală și pretind 14,5 milioane de euro!
Shakira riscă opt ani de închisoare pentru că nu și-a plătit taxele. În timp ce spaniolii o acuză de fraudă fiscală de 14,5 milioane de euro, diva se plânge: „Sunt persecutată!”

În cazul în care va fi găsită vinovată, Shakira riscă opt ani de închisoare, conform publicației engleze Daily Mail, citată de ziare.com.

Autoritățile fiscale din peninsula Iberică o acuză pe Shakira că și-a mutat oficial reședința din Bahamas în Spania abia în 2015, deși ea avea o relație cu Pique din 2010.

Conform legislației spaniole, dacă într-un an ai petrecut mai mult de 183 de zile în această țară, atunci trebuie să plătești taxe întocmai precum un cetățean din această țară.

Inspectorii fiscali spanioli au depus o muncă asiduă pentru a o gasi vinovată pe divă. Aceștia ar fi petrecut mai bine de un an verificând-o pe Shakira, au vizitat chiar și frizerii ei preferați din Barcelona și au verificat-o pe rețelele de socializare pentru a încerca să arate că cel puțin perioada 2012-2014 ea a stat mai mult de 183 de zile în Spania.

După analizarea dovezilor, autoritățile au concluzionat că a petrecut 242 de zile în Spania în 2012, 212 zile în 2013 și 243 de zile în țară în 2014, apoi au pus-o sub acuzare pentru fraudă fiscală.

Shakira nu vrea să plătească banii ceruți de autoritățile spaniole, și acuză, într-o declarație dată publicității vineri, că este „persecutată” și că autoritățile folosesc „metode inacceptabile pentru a-i distruge reputația și a o obliga să accepte o înțelegere”.

Citește și: Pentru că au bătut Argentina, fotbaliștii din naționala Arabiei Saudite au primit mașini de lux! Prințul Mohammed bin Salman a făcut cinste!

Ea a menționat „metodele neortodoxe” folosite de Fisc, cum ar fi solicitarea de date private de la spitalele în care cântăreața a solicitat o programare:

„În cazul meu mi-au încălcat dreptul la viață privată și prezumția de nevinovăție, drepturile fundamentale ale oricărui cetățean”, a mai declarat diva de origine sud-americană

Shakira riscă opt ani de închisoare pentru că nu și-a plătit taxele
Shakira riscă opt ani de închisoare pentru că nu și-a plătit taxele

Avocatul Shakirei, Pablo Molins Amat, a prezentat o declarație referitoare la sancțiunile autorităților în fața tribunalului din Barcelona, pe rolul căruia se află cazul:

„Shakira este un contribuabil care a demonstrat întotdeauna o conduită fiscală impecabilă și nu a avut niciodată probleme fiscale în nicio altă jurisdicție. Cântăreața s-a bazat pe consilieri de top precum PriceWaterhouseCoopers. Ea nu a depășit niciodată cele 183 de zile de prezență în Spania necesare pentru a fi rezidentă fiscală. Fără dovezi solide care să susțină acuzațiile împotriva ei, ea a fost persecutată cu înverșunare în sfera criminală și a mass-media, folosind metode inacceptabile pentru a-și deteriora reputația și pentru a o forța să ajungă la un acord de înțelegere,” a clarificat avocatul.

„Shakira a plătit deja peste 90 de milioane de euro pentru venituri internaționale care nu au fost generate în Spania și pentru activele sale internaționale, fără să aibă un centru de afaceri în această țară în care nu a obținut niciodată un venit semnificativ,” mai menționează avocatul cântăreței.

La rândul său, Shakira a spus că a simțit că autoritățile fiscale spaniole îi încalcă drepturile fundamentale și încearcă să-i afecteze reputația câștigată cu greu.

Citește și: Care mai este bursa șpăgilor la Metrorex: în jur de 7000 de euro pentru mecanicii de tren. DIICOT a descins la examenele trucate și a ridicat 30 de candidați

Ea a spus într-un mesaj personal, parte a declarației sale prin intermediul avocatului:

Este inacceptabil ca în acuzația sa autoritățile fiscale să nu respecte securitatea juridică care trebuie garantată oricărui contribuabil, nu drepturile mele fundamentale. Prin aceasta se încearcă să se strice o reputație câștigată cu munca de mulți ani”, a spus Shakira 

Ea s-a referit la „metodele neortodoxe și inacceptabile folosite de Trezorerie, cum ar fi solicitarea de date private de la spitalele la care cântăreața a solicitat o programare”

„În cazul meu, mi-au încălcat dreptul la viață privată și prezumția de nevinovăție, drepturile fundamentale ale oricărei persoane”, a mai spus diva columbiană.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult