- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei, a murit la 86 de ani

12 Jun, 12:16 • Claudia Simion
Silvio Berlusconi a murit la 86 de ani. Fostul premier al Italiei avea probleme grave de sănătate de mai mulți ani.
Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei, a murit la 86 de ani

Silvio Berlusconi a murit la spitalul San Raffaele din Milano, potrivit LaStampa.

Fostul premier, lider al partidului Forza Italia și fondator al grupului Mediaset, avea 86 de ani. A ajuns la spital în data 5 aprilie din cauza unei infecții pulmonare. În ultima perioadă a mai fost tratat și pentru leucemie cronică.

Citește și Elon Musk face ravagii în România! A reușit să vândă mașini Tesla de peste 53 mil. euro

Silvio Berlusconi a fost șef de guvern de trei ori, în perioada 1994-2011. În prezent era senator și președinte al Partidului său Forza Italia (dreapta), un partener minoritar în Guvernul de coaliţie al premierului Giorgia Meloni.

În ultimii ani, Berlusconi a fost spitalizat de mai multe ori, după ce în 2020 s-a îmbolnăvit de Covid-19.

Cariera lui Silvio Berlusconi

Cariera fostului premier italian a fost marcată de scandaluri și probleme juridice, care au fost mai ales dosare privind petrecerile sale sexuale „Bunga Bunga”.

Silvio Berlusconi s-a născut în 1936 în Milano, într-o familie din clasa de mijloc. Și-a început cariera în afaceri în domeniul devoltării imobiliare, înainte să dondeze Mediaset, cel mai mare post de televiziune comercial din Italia. În perioada 1986 – 2017 a deținut clubul de fotbal AC Milan.

Citește și Raiffeisen Bank face demersuri să se rupă de Rusia. A anunțat majorarea comisioanelor cu 50% pentru transferurile în dolari

Fostul premier al Italiei a fost condamnat pentru fraudă fiscală la finalul anului 2012, pentru care și-a ispășit pedeapsa un an de zile prestând muncă în folosul comunității cu jumătate de normă la un azil din Milano. A avut o interdicție de a mai candida, dar a fost ridicată la timp pentru alegerile generale din 2018. Forza Italia a candidat în coaliție cu Liga și Frații Italiei, dar nu a reușit să atingă procentul de 40% necesar pentru a guverna. Un an mai târziu, în 2019, Berlusconi a obținut un loc în Parlamentul European, iar la alegerile generale din octombrie 2022 partidul lui a revenit la putere într-o coaliție condusă de Brothers of Italy a Giorgiei Meloni.