- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sprijin financiar pentru românii stabiliți în Italia. Ce sumă vor primi lunar cei cu venituri mici

10 Jan, 15:11 • Alexe Raluca
Românii stabiliți în Italia, dar care au venituri mici, vor beneficia, în anul 2024, de ajutoare sociale din partea statului. Aceste bonusuri vor fi introduse special pentru familiile cu bani puțini, fiind menite să ofere sprijin în diversele aspecte ale vieții de zi cu zi.
Sprijin financiar pentru românii stabiliți în Italia. Ce sumă vor primi lunar cei cu venituri mici

Unul dintre programele introduse în Italia în 2024 este „Assegno unico e universale”, unde peste cinci milioane de familii cu venituri reduse beneficiază de un ajutor lunar de până la 199,40 euro pentru fiecare copil minor.

Citește și: Povestea de succes a doi soți români care și-au transformat pasiunea într-o afacere. Au revenit în țară după 20 de ani petrecuți în Italia

Sprijin financiar pentru românii stabiliți în Italia

Românii din Italia pot beneficia de bonusul social pentru gaz și electricitate prin intermediul programului  „Assegno di inclusione”. În acest caz, persoanele stabilite în Italia care au venituri mici primesc reduceri la facturi. Noul program „Assegno di inclusione” înlocuiește parțial „Reddito di Cittadinanza”, fiind  destinat familiilor considerate „non occupabili” (fără ocupație), oferind un sprijin anual de până la 6.000 euro, care poate crește în cazul persoanelor în vârstă sau cu dizabilități.

În plus, a fost introdus un suport de formare și de muncă de 350 euro lunar pentru cei cu un loc de muncă, dar cu un prag Isee (Indicatore della Situazione Economica Equivalente) de maxim 6.000 euro. De asemenea, a fost prelungit și programul „Carta acquisti”, unde persoanele cu venituri mici beneficiază de un card social de 80 euro la fiecare două luni, care este utilizabil pentru cumpărături și facturi, notează RoItalianul. Programul este destinat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani sau părinților cu copii sub trei ani.

În domeniul educației, bonusul pentru creșe și grădinițe a fost majorat, cu sume variind între 1.500 și 3.000 de euro pe an, în funcție de Isee și numărul de copii. O nouă majorare este prevăzută și pentru familiile cu un copil născut după 1 ianuarie 2024, care au deja un alt copil sub 10 ani și un Isee sub 40.000 de euro, acestea primind 3.600 de euro pe an.

Și bonusul de cultură pentru tineri, destinat celor de 18 ani cu un Isee familiei sub 35.000 de euro, înlocuiește vechea 18App, oferind 500 de euro pentru cheltuieli culturale. Există și un bonus de merit, tot de 500 de euro, dedicat absolvenților de liceu cu note maxime la examenul de maturitate.

Citește și: Afacerea cu care doi ieșeni au dat lovitura: „Nu am mai făcut niciodată asta”. După 20 de ani de Italia, Marius și Oana s-au întors acasă