- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Afacerea cu care doi ieșeni au dat lovitura: „Nu am mai făcut niciodată asta”. După 20 de ani de Italia, Marius și Oana s-au întors acasă

07 Dec, 12:58 • stefan.vlad
Afacerea cu care doi ieșeni au dat lovitura. După 20 de ani petrecuți în Italia, Marius și Oana Dorobanțu au revenit în România, la Iași, punând bazele unei afaceri de succes în domeniul produselor tradiționale românești. Ideea de a deschide o carmangerie a fost inspirată de dorința de a-și hrăni sanătos copiii și de a păstra vii amintirile gusturilor copilăriei.
Afacerea cu care doi ieșeni au dat lovitura: Nu am mai făcut niciodată asta. După 20 de ani de Italia, Marius și Oana s-au întors acasă

Afacerea cu care doi ieșeni au dat lovitura. „Când am plecat în Italia, ca tot românul, eram tânăr, aveam 27 de ani, am zis că mă duc, fac 50 de mii de euro, vin acasă, îmi fac o casă și am terminat. Săracii 50 de mii de euro s-au făcut de mai multe ori și nu am mai reușit să mă întorc”, a declarat Marius, potrivit Euronews.

După 20 de ani, cei doi au decis să facă un pas important și să se întoarcă în România. Bărbatul a decis să-și folosească cunoștințele și pasiunea pentru gastronomia tradițională pentru a deschide o mică fabrică de produse românești. Astfel, a învățat arta preparării mezelurilor tradiționale de la bunica sa, iar soția lui, Oana, a învățat de la el.

Citește și: Un român de 29 de ani a achiziționat un magazin de lux în Italia. Povestea lui Radu Măgureanu: „În viață, am văzut mereu partea plină a paharului”

Afacerea cu care doi ieșeni au dat lovitura

Carnea este procesată și condimentată cu ingrediente naturale precum sare, piper și usturoi, urmând rețete autentice învățate în copilărie. Cu o investiție de 230.000 de euro, jumătate fiind fonduri nerambursabile europene, cuplul a construit fabrica de la zero.

Eu am fost crescut de bunici. Bunica, fiind bătrână, îmi spunea tot timpul să o ajut. Se vede că mi-a prins bine. În viață nu se știe niciodată de ce o să faci, de ce o să ai nevoie. E bine să înveți tot timpul. Am luat-o de la zero. Aici nu era nimic. Era pământ, câmp. Am făcut clădirea, am adus utilajele”, a spus conaționalul nostru.

În prezent, fabrica produce 18 tipuri de produse din carne, printre care slănina și toba sunt cele mai apreciate. La doar trei ani de la deschiderea afacerii, Marius și Oana Dorobanțu au reușit să obțină atestate tradiționale pentru trei dintre produsele lor, inclusiv cârnații clasici și pastrama fără usturoi, cu cimbru și piper. Un al patrulea produs, toba, este în curs de atestare.

Acum pregătim stomacele pentru Crăciun ca să facem tobă. Foarte căutată și ele au fost curățate în prealabil și acum noi le coasem, după le spălăm, pregătim compoziția, le umplem.

Nu am făcut niciodată. Când eram acasă, nu. Nici măcar nu știam să curăț stomacul. Am învățat de la soțul meu. Facem cu drag ce facem. Cel mai bine e acasă”, a spus Oana.

Produsele lor sunt disponibile la vânzare atât la fabrica lor, cât și în magazine partenere.