- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Surpriză uriașă în Noua Zeelandă! Țara rămâne fără premier. Jacinda Ardern: „Știu că nu mai am suficient în rezervor. Un lider ştie când este timpul să plece”

19 Jan, 09:41 • Cornel Ghimeșan
Vestea care a șocat întreg globul, unul dintre cei mai populari și iubiți premieri din lume și-a anunțat demisia. Noua Zeelandă, țara care a gestionat excelent pandemia de Covid, rămâne astfel fără prim-ministru. Jacinda Ardern a explicat că nu mai are „combustibil în rezervor”.
Surpriză uriașă în Noua Zeelandă! Țara rămâne fără premier. Jacinda Ardern: „Știu că nu mai am suficient în rezervor. Un lider ştie când este timpul să plece

Noua Zeelandă este în stare de șoc. Jacinda Ardern, poate că unul dintre cei mai adorați prim-miniștri, a dat ieri vestea uriașă, care a lăsat pe toată lumea perplexă. Aceasta urmează să renunțe la poziția sa, urmând ca cel târziu în luna februarie să demisioneze, transmite Reuters.

Cu lacrimi în ochi, Ardern a explicat că nu mai dispune de resursele necesare pentru a ocupa această funcție, iar că ultimii cinci ani și jumătate au fost extrem de dificili în calitate de prim-ministru și că este doar un om și că trebuie să se retragă.

„În vară, am sperat să găsesc o modalitate de a mă pregăti nu doar pentru încă un an, ci pentru un alt mandat – pentru că asta este ceea ce necesită acest an. Nu am reușit să fac acest lucru”, a declarat Ardern, în vârstă de 42 de ani, într-o conferință de presă.

Alte articole:Maia Sandu va candida la președinția României? Care sunt șanșele ca România să se unească cu Moldova?

Aceasta a mai adăugat faptul că se așteaptă să existe tot felul de speculații cu privire la demisia ei, însă adevărul este unul singur și anume că pentru ea a venit timpul să plece.

„Știu că vor fi multe discuții în urma acestei decizii despre care a fost așa-zisul motiv `real`… Singura perspectivă interesantă pe care o veți găsi este, după ce am parcurs șase ani de mari provocări, că sunt om. Politicienii sunt oameni. Dăm tot ceea ce putem, atât timp cât putem, iar apoi vine timpul. Iar pentru mine, a venit timpul. Plec, deoarece odată cu un rol atât de privilegiat vine şi responsabilitatea. Responsabilitatea de a şti când eşti persoana potrivită pentru a conduce şi, de asemenea, când nu eşti. Ştiu ce presupune această funcţie. Şi ştiu că nu mai am suficient în rezervor pentru a o face aşa cum trebuie. Este atât de simplu”,, a adăugat ea.

În acest weekend, Partidul Laburist, aflat la putere în Noua Zeelandă, va vota pentru a desemna un nou lider, care să ocupe funcția de premier până la următoarele alegeri. Ardern va elibera scaunul de prim-ministru cel târziu la 7 februarie, iar alegerile generale vor avea loc la 14 octombrie. Aceasta a afirmat că ea crede că laburiștii vor câștiga și următoarele alegeri.

Grant Robertson, actualul vicepremier al Noii Zeelande, care deține și portofoliul ministerului de finanțe, a declarat că nu va încerca să candideze pentru postul de viitor lider laburist.

Comentatorul politic Ben Thomas a spus că demisia lui Ardern a fost un șoc uriaș, mai ales în contextul în care sondajele o clasau încă drept premierul preferat al țării, chiar dacă partidul său a scăzut de la cotele înregistrate în timpul alegerilor din 2020.

Jacinda Ardern a ținut să îi spună fiicei sale Neve că abia așteaptă să fie acolo când va începe școala în acest an și i-a spus partenerului ei de viață, Clarke Gayford, că este timpul să se căsătorească.

Jacinda Ardern demisionează
Jacinda Ardern demisionează

„Sper că îi las pe neozeelandezi cu convingerea că poţi fi amabil, dar puternic, empatic, dar decisiv, optimist, dar concentrat. Şi că poţi fi propriul tău tip de lider – unul care ştie când este timpul să plece”, a declarat Ardern.

Cine este Jacinda Ardern

Ardern a apărut pe scena politică mondială în 2017, în momentul în care a devenit cea mai tânără femeie prim-ministru din lume, la vârsta de 37 de ani. Aceasta a militat, în special, pentru drepturile femeilor și pentru a pune capăt sărăciei în rândul copiilor și inegalității economice din țară. Mulți au considerat-o pe Ardern ca făcând parte din valul de femei lider progresiste, printre care se numără și premierul finlandez Sanna Marin.

Demisia acesteia vine în contextul în care Noua Zeelandă intră într-un an electoral care pare că urmează să fie foarte dificil. Sondajele realizate cu privire la următorul tur de scrutin plasează Partidul Laburist condus de Ardern uşor în urma Partidului Naţional, de opoziţie.

Citește și: Angajații din sănătate vor cel puțin 15% în plus la salarii. Se anunță proteste în toată țara

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult