Grecia caută angajați. Aproape 80.000 de locuri de muncă rămân neocupate, iar țara apelează atât la șomeri, cât și la forța de muncă din străinătate pentru a face față cerințelor industriei.
Pe fațada tavernei Karyatis, aflată într-o piațetă cu palmieri și plante decorative, sub Acropole, anunțul spune totul: „Angajăm personal – bucătari, ospătari, personal de bucătărie”, arată The Guardian.
Citește și: Concedieri pe bandă rulantă într-o companie celebră. 50% dintre angajați sunt dați afară
Proprietarii restaurantului așteaptă un număr mare de turiști anul acesta, așa că nu vor să riște.
„Este din ce în ce mai greu să găsim angajați. Turismul este cu siguranță în creștere, dar în ultima vreme grecii preferă să lucreze în birouri, de la 9 la 5, în locuri de muncă ce nu presupun ore de noapte sau lucrul în weekend”, spune Dimitris Stathokostopoulos, care conduce localul împreună cu fratele său.
Cu doar câteva săptămâni înainte ca turiștii să înceapă să sosească, se estimează că aproximativ 80.000 de posturi trebuie ocupate în sectorul alimentar și hotelier – coloana vertebrală a unei industrii care, reprezentând 25% din PIB, este motorul economiei elene.
La nivel național, hotelierii se află într-o cursă contracronometru pentru a găsi recepționeri, femei de serviciu, salvamari, portari, ospătari și bucătari. Pe insulele foarte căutate precum Creta și Rodos, s-au înmulțit relatările despre hotelieri care își „răpesc” angajații unii altora, promițând salarii mai mari și condiții de muncă mai bune.
Citește și: Danone închide o fabrică de lapte în 2026. Compania promite sprijin pentru angajaţi
„Este parțial o moștenire a pandemiei de Covid-19, care s-a resimțit în toată Europa, dar în Grecia problema este deosebit de acută”, a declarat Giorgos Hotzoglou, președintele Federației Panhelenice a Lucrătorilor din Alimentație Publică și Turism (POEET).
„Ceea ce vedem este o lipsă fără precedent de lucrători calificați și cu experiență, mai ales în industria hotelieră și alimentară, ca urmare a exodului de angajați din perioada lockdown-ului. Mulți nu s-au mai întors. Drept urmare, se estimează că este nevoie acum de aproximativ 80.000 de angajați”, a mai declarat președintele Federației Panhelenice a Lucrătorilor din Alimentație Publică și Turism.