- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țările UE, nou obiectiv privind energia regenerabilă. Noua lege stabilește pragul de 42,5% până în 2030

15 May, 19:30 • Constantin Cristina
Noua țintă stabilită de țările UE privind energia regenerabilă, pentru a obține 42,5% din energia blocului comunitar din surse regenerabile până în 2023.
Țările UE, nou obiectiv privind energia regenerabilă. Noua lege stabilește pragul de 42,5% până în 2030

O nouă lege va înlocui actualul obiectiv al UE de a avea o pondere a surselor regenerabile în mixul de energie de 32% până în 2030, a informat wall-street.ro.

Țările UE urmează să finalizeze o nouă țintă privind surse regenerabile, având obiectivul de 42,5%, iar statele membre de 45%.

Citește și: INS: Exporturile de energie electrică, în creștere, în România, în timp ce românii fac economii la curent

Țările UE, nou obiectiv privind energia regenerabilă

Versiunea finală, care ar urma să fie revizuită pe 17 mai de oficialii UE, confirmă acordul politic din 30 martie, când statele membre UE şi Parlamentul European (PE) au convenit ca până în 2030 blocul comunitar să obţină 42,5% din energie din surse regenerabile, cum sunt cea eoliană şi cea solară. Textul final încă trebuie aprobat de statele membre UE şi Parlamentul European, înainte de a deveni lege.

energia regenerabilă
energia regenerabilă

De asemenea, legea va cere statelor membre UE să ajungă în sectorul transporturilor la o pondere de 29% a energiei din surse regenerabile sau să reducă intensitatea gazelor cu efect de seră cu cel puțin 13%.

La fel și în industrie, să crească nivelul anual al energiei regenerabile cu 1,6%. Iar până în 2030, 42% din hidrogenul folosit în procesele industriale trebuie derivat din energie regenerabilă, crescând astfel până în 2035 până la 60%.

Conform datelor actuale, în 2021, ponderea surselor regenerabile (eoliană, fotovoltaică şi biomasă) în mixul de energie al UE a fost de 22%. Această pondere variază foarte mult în rândul statelor membre, de la 63% în Suedia până la sub 13% în Luxemburg, Malta, Ţările de Jos şi Irlanda.

O trecere rapidă la energia regenerabilă este crucială dacă UE vrea să-şi îndeplinească obiectivele climatice. Blocul comunitar vrea să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, faţă de nivelul din 1990, şi să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Alte articole: Este informația momentului! Mugur Isărescu anunță ce se întâmplă cu prețurile carburanților și energiei