- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Tensiune pe piața zahărului! Cotația atinge cel mai înalt nivel din 2011 încoace. Cheltuielile pentru dulciuri sau produse de patiserie pot fi majorate

11 Apr, 15:22 • Lupu Alexandra
Cotațiile la zahăr au atins cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani. Primele informații arată că acest lucru duce la majorarea semnificativă a prețurilor pentru dulciuri sau produse de patiserie. Iată care sunt explicațiile.
Tensiune pe piața zahărului! Cotația atinge cel mai înalt nivel din 2011 încoace. Cheltuielile pentru dulciuri sau produse de patiserie pot fi majorate

Cotația zahărului a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani. Așa cum arată informațiile relatate de economedia.ro, pragul a fost depășit chiar și cu 4.3% la bursa de la Londra, în contextul unor exporturi limitate din India și alte țări.

Cotațiile zahărului ating un nivel record

Cotațiile zahărului alb a atins cel mai ridicat nivel din 2011 încoace, mai exact, pragul a fost majorat cu 4.3% la bursa de la Londra. Primele informații arată că situația se explică prin contextul unor exporturi limitate din India, unul din cei mai mari furnizori la nivel mondial, dar și din alte țări, precum Thailanda sau Pakistan.

Ultimele informații sunt îngrijorătoare, având în vedere că acest lucru ar putea duce la majorarea cheltuielilor pentru dulciuri și produse de patiserie. Vestea nu a venit la momentul potrivit, având în vedere că inclusiv costurile energiei, mâinii de lucru și carburanților au crescut și ele.

Citește și: Consiliul Concurenței a început investigația. Prețurile puse pentru ulei, unt și zahăr sunt ilegale

Ridicarea cotațiilor de zahăr a pus deja în impediment Marea Britanie, acolo unde consumatorii plătesc mai mult pentru bunuri precum băuturi carbogazoase sau dulciuri. Mai mult decât atât, creșterea prețului petrolului ar putea determina procesatorii din India și Brazilia să direcționeze o mare parte din recoltă spre producția de etanol. În funcție de care produs este mai profitabil, procesatorii din acele țări pot decide ce vor fabrica mai mult.

Zahăr
Zahăr

În această situație, cresc șansele ca Guvernul de la New Delhi să nu-și mai permită exporturi suplimentare în sezonul actual, tocmai pentru că prețurile la zahăr cresc considerabil. Acest lucru aduce noi presiuni pe piață, conform unui analist la firma de consultanță franceză Agritel.

„Piaţa zahărului este una tensionată. Am avut revizuiri în jos ale previziunilor de producţie în marile ţări”, a declarat Francois Thaury.

Dacă ar exista o recoltă mai mare de trestie de zahăr în Brazilia în 2023, tensiunile de pe piață ar putea fi ameliorate. Cu toate acestea, lipsa acestui produs și achizițiile fondurilor de investiții contribuie la majorarea prețurilor, declară un reprezentant de la Covrig Analytics.

„Piaţa are nevoie disperată de volumele din Brazilia însă acestea nu au ajuns încă. În scurt timp, fondurile de investiţii ar putea deveni piloţii care conduc piaţa, în timp ce restul vor rămâne doar pasageri”, este de părere Claudiu Covrig.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Preţul zahărului rafinat a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Pericol la adresa inflaţiei produselor alimentare