- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Tesla a pierdut 11% din valoarea acțiunilor sale după un anunț făcut de Musk. Experții estimează că pierderile ar putea ajunge și la 70 de miliarde $

25 Jan, 22:36 • Adrian Popovici
Elon Musk a reușit să dea o lovitură serioasă propriei sale companii auto și asta după un simplu anunț. Mai exact, acțiunile Tesla au înregistrat o scădere de aproape 11% joi, în urma avertismentului CEO-ului Elon Musk că ritmul de creștere al vânzărilor va încetini în acest an. Reducerile de prețuri deja aplicate de companie au avut un impact negativ asupra marjelor de profit și au amplificat îngrijorarea investitorilor în cel mai valoros producător de automobile din lume.
Tesla a pierdut 11% din valoarea acțiunilor sale după un anunț făcut de Musk. Experții estimează că pierderile ar putea ajunge și la 70 de miliarde $

Elon Musk a reușit să dea o lovitură serioasă propriei sale companii auto și asta după un simplu anunț. Mai exact, acțiunile Tesla au înregistrat o scădere de aproape 11% joi, în urma avertismentului CEO-ului Elon Musk că ritmul de creștere al vânzărilor va încetini în acest an. Reducerile de prețuri deja aplicate de companie au avut un impact negativ asupra marjelor de profit și au amplificat îngrijorarea investitorilor în cel mai valoros producător de automobile din lume, potrivit Reuters.

Musk a declarat că creșterea va fi „considerabil mai mică”, deoarece Tesla se concentrează pe dezvoltarea unui vehicul electric de generație următoare, mai accesibil, care urmează să fie produs la fabrica din Texas în a doua jumătate a anului 2025. Se așteaptă ca acest lucru să provoace o creștere semnificativă a livrărilor în viitor.

Cu toate acestea, declarațiile lui Musk nu i-au impresionat pe investitori, iar valoarea de piață a Tesla ar putea să scadă cu aproximativ 70 de miliarde de dolari în cazul în care tendințele negative persistă. Această evoluție ar duce pierderile din capitalizarea de piață în ianuarie la aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Tesla/Twitter
Tesla/Twitter

Te-ar putea interesa și: Elevii români au construit un satelit pentru Elon Musk. Acesta va fi lansat pe orbită împreună cu o rachetă

Profiturile Tesla, sub așteptările pieței

Analiștii TD Cowen au afirmat că știrile despre Tesla tind să devină din ce în ce mai proaste, menționând că veniturile și profitul din trimestrul al patrulea au fost sub așteptări. Acțiunile altor producători de vehicule electrice, cum ar fi Rivian Automotive, Lucid Group și Fisker, au înregistrat, de asemenea, scăderi cuprinse între 4,7% și 8,8%.

Industria vehiculelor electrice se confruntă cu o descreștere a cererii de mai bine de un an, iar reducerile de prețuri implementate de Tesla sunt susceptibile să sporească presiunea asupra startup-urilor și a producătorilor de automobile precum Ford. Cel puțin nouă case de brokeraj au retrogradat acțiunile Tesla, în timp ce șapte au ridicat ratingurile.

„Problema pentru Tesla este că orice încercare semnificativă de a creşte vânzările de aici încolo va trebui probabil realizată cu preţul unor scăderi suplimentare ale marjei operaţionale, din cauza nevoii de a concura cu BYD în China, precum şi a concurenţei mai mari în altă parte”, explică Michael Hewson, analist şef de piaţă la CMC Markets.

În medie, compania Tesla are un rating „hold” (menținere), cu un preț țintă mediu de 225 de dolari pe acțiune, cu aproape 9% mai mare decât ultimul preț de închidere al acțiunilor. Vânzătorii în lipsă de acțiuni Tesla au înregistrat câștiguri de 3,45 miliarde de dolari în acest an, ceea ce constituie cea mai profitabilă tranzacție de short selling din SUA. Aceste date sunt conform companiei de analize și informații Ortex.

Citește și: Avertismentul lui Elon Musk va îngrozi lumea. „Va veni un moment în care nu va fi nevoie de nicio slujbă”