- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Tot mai mulți angajați din Germania se plâng de salarii mici. Este incredibil cu cât sunt plătiți pe oră: „Există riscul unei zone de sărăcie în est”

27 Jul, 20:42 • stefan.vlad
Tot mai mulți angajați din Germania se plâng de salarii mici. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, cele mai mici venituri sunt mai răspândite în estul Germaniei. Mecklenburg-Pomerania de Vest are cea mai mare pondere la nivel național a relațiilor de muncă cu un salariu sub 14 euro brut pe oră. Apoi urmează Brandenburg, Saxonia-Anhalt, Saxonia și Turingia. Cele mai scăzute sunt în Hamburg și în Baden-Württemberg.
Tot mai mulți angajați din Germania se plâng de salarii mici. Este incredibil cu cât sunt plătiți pe oră: Există riscul unei zone de sărăcie în est
Tot mai mulți angajați din Germania se plâng de salarii mici. Cifrele au fost interogate de fracțiunea de stânga din Bundestag la biroul de statistică. Fracțiunea de stânga anunțase anterior că aproape 9,3 milioane de angajați (30% din populația țării) primesc un salariu sub 14 euro pe oră.

Tot mai mulți angajați din Germania se plâng de salarii mici

Potrivit noilor cifre, toate cele cinci state est-germane au fiecare un sector cu salarii mici proporțional mai mare decât statele vest-germane și Berlin, transmite t-online.de. Comisarul fracțiunii de stânga pentru Est, Sören Pellmann, a reînnoit cererea partidului său de creștere a salariului minim la 14 euro.

 „Aproape 30 la sută dintre est-germanii lucrează cu mai puțin de 14 euro brut pe oră. Există mult potențial de frustrare. Nimeni nu trebuie să se bucure atunci când aproape o treime pleacă acasă cu salarii mici. Deoarece salariile afectează pensia, există și riscul unei zone de sărăcie în est”, a spus deputatul de la Leipzig al Bundestag-ului.

Citește și: Germania, tot mai ofertantă pentru românii care își caută de muncă. Jobul unde câștigi în 3 luni cât într-un an în România

Ce pensie primește un român în Germania

Cea mai mare parte a fost plătită pentru limită de vârstă, mai exact circa două milioane de pensii. Aproximativ 189.200 de pensii au fost plătite persoanelor cu handicap și aproape 647.000 de euro au fost plătiți văduvilor.

Totodată, au existat peste 48.000 de pensii pentru copiii orfani străini și aproape 1.300 de pensii pentru familiile monoparentale, care au copii în întreținere, pnotează ihre-vorsorge.de.

Pensiile plătite străinilor sunt mult mai mici decât pensiile pentru pensionarii români. Beneficiarii germani ai unei pensii pentru limită de vârstă au primit în medie 1.111 euro/lună anul trecut, iar străinii au primit au primit 585 de euro.

Această diferență există pentru că imigranții și-au încheiat doar o parte din viața profesională în Germania. În plus, majoritatea angajaților străini au locuri de muncă mai prost plătite decât asigurații germani.

Plățile nete către femeile și bărbații cu pașaport străin, care nu mai puteau munci, au fost de 708 de euro, adică cu circa 26% mai mici decât plățile către cetățenii germani cu handicap, care au primit 960 de euro. (Citește AICI mai multe detalii)