- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ce pensie primește un român în Germania. Statul german plătește aproape 3 milioane de pensii cetățenilor străini

25 Jul, 21:18 • Bocioacă Bianca
În Germania, plățile către persoanele în vârstă, cu caacitate redusă de muncă și supraviețuitorii aflați în întreținere cu un pașaport străin sunt, de obicei, mai mici decât cele ale pensionarilor germani.
Ce pensie primește un român în Germania. Statul german plătește aproape 3 milioane de pensii cetățenilor străini

Numărul mare de angajați străini și de lucrători independenți care plătesc contribuții a asigurarea legală de pensie în Germania se reflectă direct în plățile din ce în ce mai mari de pensii către imigranți.

Conform noilor date oferite de Deutsche Rentenversicherung, disponibile pe site-ul meine-pension.de, peste 2,9 milioane de pensii au fost plătite pensionarilor cu pașapoarte nin-germane în 2022.

Cea mai mare parte a fost plătită pentru limită de vârstă, mai exact circa două milioane de pensii. Aproximativ 189.200 de pensii au fost plătite persoanelor cu handicap și aproape 647.000 de euro au fost plătiți văduvilor.

Citește și: Germania, tot mai ofertantă pentru românii care își caută de muncă. Jobul unde câștigi în 3 luni cât într-un an în România

Ce pensie primește un român în Germania

Totodată, au existat peste 48.000 de pensii pentru copiii orfani străini și aproape 1.300 de pensii pentru familiile monoparentale, care au copii în întreținere, pnotează ihre-vorsorge.de.

Pensiile plătite străinilor sunt mult mai mici decât pensiile pentru pensionarii români. Beneficiarii germani ai unei pensii pentru limită de vârstă au primit în medie 1.111 euro/lună anul trecut, iar străinii au primit au primit 585 de euro.

Această diferență există pentru că imigranții și-au încheiat doar o parte din viața profesională în Germania. În plus, majoritatea angajaților străini au locuri de muncă mai prost plătite decât asigurații germani.

Plățile nete către femeile și bărbații cu pașaport străin, care nu mai puteau munci, au fost de 708 de euro, adică cu circa 26% mai mici decât plățile către cetățenii germani cu handicap, care au primit 960 de euro.

Citește și: Bombă pe piaţa RCA. Poliţe de asigurare direct din Franţa sau Germania pentru şoferii români

Pensiile pentru văduvele străine, peste 593.000 la număr, în medie de 371 euro pe lună, au fost semnificativ mai mici decât cele aproape 3,9 milioane de pensii pentru femeile văduve germane, care au primit 790 euro/lună.

Bărbații străini beneficiari ai unei pensii de urmaș au primit în medie 288 euro/lună, iar cetățenii germani 411 euro.

Cuantumul drepturilor de pensie ale diferitelor grupuri de naționalități din Europa este, de asemenea, diferit. Potrivit asigurărilor de pensii, foștii angajați din țările nord-africane Maroc și Tunisia (în medie peste 840 de euro), țările asiatice din India și Iordania (828 și respectiv 800 de euro) și țările europene din România, Polonia, Turcia și Serbia, care locuiau de zeci de ani în Germania, au beneficiat anul trecut de pensii pentru limită de vârstă.

Românii au primit aproximativ 805 de euro pe lună. Polonezii, turcii și sârbii au primit, de asemenea, pensii pentru limită de vârstă relativ mari, în medie de aproximativ 765 euro. Cele mai mici pensii pentru seniorii europeni au fost achitate către foștii angajați din Ucraina, Moldova și Lituania (între 189 și 220 de euro pe lună)