- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Tranzacție neașteptată. Subway, vândut pentru 9.5 miliarde de dolari. Cine preia celebrul lanț de fast-food

24 Aug, 21:58 • Lupu Alexandra
Lanţul de restaurante Subway va fi vândut. Iată de cine va fi preluat.
Tranzacție neașteptată. Subway, vândut pentru 9.5 miliarde de dolari. Cine preia celebrul lanț de fast-food

Subway va fi vândut fondului privat Roark Capital pentru suma uriașă de 9.5 miliarde de dolari, informează ziare.com. Surse apropiate situației au afirmat că tranzacția a fost efectuată după ce compania care face investiția a fost de acord să atașeze condiții pentru o parte din câștigurile neprevăzute pe care le vor obține cele două familii care o dețin. Licitația a fost una de lungă durată. Au fost depuse mai multe oferte concurente pentru preluarea celui mai mare lanț de fast-food din lume.

Subway, vândut pentru 9.5 miliarde de dolari

Pentru ca prețul integral să fie achitat, fluxul numerar al Subway ar trebui să atingă anumite etape într-o perioadă specificată după încheierea tranzacției. Acordul a fost evaluat la 8.95 miliarde de dolari, excluzând ținta de câștig. Roark a depășit oferta târzie din partea unui grup rival, mai exact, al celui condus de TDR Capital și Sycamore Partners. Grupul a depus o ofertă de 8.75 miliarde de dolari.

Citește și despre următorul subiect: Restaurantele, un lux pentru români! Capitala, orașul cu prețuri de top în sectorul HORECA. De câte ori își permite un salariat să ia o masă în oraș pe lună

Aranjamentul a ajutat la eliminarea unei diferenţe în aşteptările de evaluare dintre Roark Capital şi familiile DeLuca şi Buck care deţin Subway. Lanțul de restaurante, prezent și în România, are aproximativ 37.000 de restaurante în peste 100 de țări. Tranzacția va face din Roark Capital unul dintre cei mai mari operatori de restaurante din lume. Compania controlează Inspire Brands, proprietarul unor lanțuri de restaurante, între care se află Jimmy John’s, Arby’s și Baskin-Robbins.

„Roark aduce mai mult la masă decât ar avea alţi investitori”, a spus Neil Saunders, director general al GlobalData.

Subway
Subway

„Experienţa sa de a ajuta brandurile de restaurante să se dezvolte va fi de ajutor, mai ales pe piaţa din SUA, unde rămâne cu mult sub vârful pe care l-a atins acum câţiva ani”, adaugă el.

Subway a anunțat încă din februarie 2023 că explorează o posibilă vânzare, atragând interes de la firme de capital privat. La acel moment, lanțul de restaurante a sperat să obțină mai mult de 10 miliarde de dolari. Compania este deținută de familia fondatoare încă de la deschiderea primului său punct de vânzare, în 1965. Lanțul de restaurante s-a luptat câțiva ani cu concurența rivalilor. Eforturile par să dea roade, pentru că vânzările au crescut cu 9.3% în prima jumătate din 2023.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: City Grill a investit de 2,5 milioane de euro pentru modernizarea restaurantelor Buongiorno Italian din Capitală