- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ucrainenii riscă să tremure de frig la iarnă. Bombardamentele Rusiei au deteriorat aproximativ 40% din infrastructura energetică a țării

01 Nov, 20:56 • Gabriela Andreescu
Trupele lui Putin au deteriorat aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, în special centralele termice și hidrocentralele. Declarația a fost făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelensky în timpul unei întrevederi cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson.
Ucrainenii riscă să tremure de frig la iarnă. Bombardamentele Rusiei au deteriorat aproximativ 40% din infrastructura energetică a țării

În timpul unei întâlniri cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, pe 1 noiembrie, președintele Volodymyr Zelensky a spus că Ucraina trebuie să înceteze exportul de energie electrică în țările europene „din cauza atacurilor rusești cu rachete și drone, care au distrus 30-40% din sistemul său energetic,” notează kyivindependent.

Președintele ucrainean a menționat că, după aderarea la rețeaua europeană ENTSO-E, Ucraina a început să exporte energie electrică în Europa. Însă, din cauza condițiilor create de atacurile Rusiei asupra instalațiilor energetice, Ucraina a întrerupt aceste livrări. Odată ce funcționarea normală a acestora va fi restabilită, Ucraina va relua livrările de energie electrică în țările din Europa, a dat asigurări Zelenski.

„Din păcate, din cauza atacurilor cu rachete și drone kamikaze din partea Federației Ruse asupra sistemului nostru energetic, am pus acest proces în așteptare. Dar sunt încrezător că vom restabili totul și, când se vor calma lucrurile, când situația din sistemul nostru energetic va fi stabilizată, vom continua să exportăm energie electrică în Europa”, a spus Volodimir Zelenski.

Pe 31 octombrie, Rusia a lansat pentru a treia oară în ultima lună un atac în masă asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei în ora de vârf de luni. Au fost lovite siturile critice de infrastructură din Kiev, Harkov, Zaporizhzhia, Cherkasy, Kirovohrad, Cernăuți și Dnipropetrovsk.

Prima rachetă în masă a Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din 10 octombrie a forțat Ucraina să înceteze exportul de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a-și stabiliza propria rețea.

Bombardamentele Rusiei au deteriorat aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei
Bombardamentele Rusiei au deteriorat aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei

Loviturile masive rusești împotriva infrastructurii ucrainene de luni, 1 noiembrie, au lăsat fără apă circa 80% dintre locuitorii capitalei ucrainene, în timp ce 350 000 de locuințe au rămas fără curent electric. Potrivit armatei ucrainene, Rusia a lansat luni 55 de rachete de croazieră, 22 de rachete S-300 şi drone de luptă într-un val de lovituri de-a lungul țării vizând cel mai adesea infrastructuri energetice.

Franța și-a arătat disponibilitatea pentru a ajuta Ucraina să treacă peste anotimpul geros

Președintele francez Emmanuel Macron, în urma unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Franța va ajuta Ucraina să treacă iarna și va contribui la repararea infrastructurii afectate de loviturile rusești, relatează The Guardian.

De asemenea, Franța va ajuta la consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei, iar Macron a declarat că el și Zelensky au convenit să organizeze o conferință internațională la Paris, la 13 decembrie, pentru a sprijini civilii ucraineni în timpul iernii.

O conferință bilaterală din 12 decembrie va avea ca scop, de asemenea, creșterea sprijinului pentru Ucraina din partea companiilor franceze, a declarat Macron într-un comunicat. Macron a mai promis anterior să organizeze o conferință în Franța, în noiembrie, în sprijinul vecinului Ucrainei, Republica Moldova.

Citește și: Șeful Naftogaz a demisionat, pe fondul crizei acute în domeniul energetic în Ucraina, cauzată de loviturile Rusiei din ultima perioadă

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult