- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

ULTIMĂ ORĂ! Comisia Europeană a anunțat bugetul anual al UE pentru 2024

07 Jun, 20:00 • Constantin Cristina
Comisia Europeană vrea să adopte un buget uriaș pentru 2024. Iată la ce plăți va fi estimat.
ULTIMĂ ORĂ! Comisia Europeană a anunțat bugetul anual al UE pentru 2024

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, un buget anual al Uniunii Europene în valoare de 189,3 miliarde de euro pentru 2024, a informat Mediafax.

Citește și: Comisia Europeană face anunțul momentului. România și Bulgaria, gata în 2023 de aderare la Schengen

Comisia Europeană a anunțat bugetul anual al UE pentru 2024

Așadar, bugetul va fi alcătuit de plăți estimate la 113 miliarde de euro pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare post-pandemie al UE, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

„UE s-a confruntat cu provocări excepționale în ultimii ani, printre care o creștere rapidă a inflației, care a exercitat o presiune considerabilă asupra capacității bugetului de a răspunde în continuare noilor evoluții. Cu toate acestea, proiectul de buget pentru 2024 continuă să ofere o finanțare esențială pentru prioritățile politice ale UE, conform planificării. Cheltuielile legate de tranziția verde și digitală vor constitui în continuare o prioritate, astfel încât Europa să devină mai rezilientă și mai pregătită pentru viitor”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Mai mult, CE subliniază că va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, iar bugetul UE a fost făcut luând în calcul sprijinul pentru Ucraina și statele membre ale UE care cazează refugiați.

Pentru abordarea celorlalte priorități diverse ale UE, Comisia propune alocarea următoarelor sume pentru diferitele priorități ale Comisiei: 53,8 miliarde de euro pentru politica agricolă comună și 1,1 miliarde de euro pentru Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, 47,9 miliarde euro pentru dezvoltare regională și coeziune, 13,6 miliarde euro pentru cercetare și inovare, 4,6 miliarde euro pentru investiții strategice europene, 2,1 miliarde euro pentru cheltuieli destinate spațiului, 10,3 miliarde euro pentru capitalul uman, coeziune socială și valori, 2,4 miliarde euro pentru mediu și politici climatice, 2,2 miliarde euro pentru protejarea frontierelor, 1,7 miliarde euro pentru cheltuielile legate de migrație, 1,6 miliarde euro pentru abordarea provocărilor din domeniul apărării, 726 de milioane euro pentru securitate.

Proiectul de buget pentru 2024 aparține bugetului pe termen lung al Uniunii și intenționează să se țină cont de prioritățile anuale. Bugetul se menține în parametri pentru alocarea a 30% din bugetul pe termen lung și din instrumentul de redresare NextGenerationEU combaterii schimbărilor climatice, arată CE.

Alte articole: Economia țării, din nou în fața unui colaps. Comisia Europeană anunță că țara nu va atinge ținta de deficit bugetar