- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un lanț de magazine din Germania a decis să limiteze plățile cash. Cum a fost justificată această decizie controversată

07 May, 10:34 • Adrian Popovici
Un lanț de magazine din Germania a anunțat că limitează plățile cash și că interzice folosirea bancnotelor de 500 de euro în tranzacțiile care au loc în supermarketuri.
Un lanț de magazine din Germania a decis să limiteze plățile cash. Cum a fost justificată această decizie controversată

Dezvoltarea banking-ului online, dar și pandemia au alimentat trecerea la plata cu cardul sau la alte formă de plată digitale. În acest context, un supermarket din Germania a anunțat o măsură surprinzătoare care a atras critici aspre din partea clienților săi. Mai exact, lanțul Edeka a decis că va limita plățile cash, interzicând folosirea bancnotelor de 500 de euro în tranzacțiile care au loc în magazinele sale, arată Bugetul.ro.

Lanțul german de magazine Edeka a decis să limiteze plățile cash și să nu mai accepte bancnotele de 500 de euro. Această decizie a fost deja implementată în orașul Köln. Un client preocupat de această situație a publicat o fotografie cu anunțului, generând discuții intense pe platformele de socializare. Reacțiile la anunțul Edeka au fost diverse printre consumatori. Unii înțeleg decizia, pe când alții sunt indignați.

Te-ar putea interesa și: Lege pentru plata cash. Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile vor trebui să accepte numerar

Plățile cash, limitate într-un supermarket din Germania
Plățile cash, limitate într-un supermarket din Germania

De ce a fost luată decizia de a limita plățile cash?

Cu toate acestea, motivul din spatele deciziei de a limita plățile cash pare a fi unul solid. Mai precis, lanțul de supermarketuri Edeka își propune să combată folosirea banilor falsificați. În afară de eforturile de combatere a bancnotelor contrafăcute, decizia lanțului de magazine indică și o direcție clară către viitorul plăților digitale în euro. Astfel, acțiunea întreprinsă de lanțul de magazine german poate anticipa o digitalizare și mai amplă în sectorul retail.

Din aprilie 2019, nu se mai produc bancnote de 500 de euro în cadrul sistemului bancar european. Cu toate acestea, cele deja emise rămân în circulație și iar această formă de cash va putea fi folosită în continuare. Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat într-un comunicat oficial că aceste bancnote își vor păstra întotdeauna valoarea.

„Cu toate acestea, la fel ca toate celelalte valori nominale, nu își vor pierde niciodată valoarea și vor putea fi întotdeauna schimbate la una dintre băncile centrale naționale din zona euro. Datorită încrederii larg răspândite în bancnotele euro și a rolului internațional al monedei, bancnotele de 500 EUR își vor păstra statutul de mijloc legal, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în continuare pentru plăți și deținute ca economii”, se arată într-un comunicat recent al Băncii Centrale Europene.

Citește și: Sondaj: Banii cash rămân prima variantă în Elveția, în ciuda creșterii numărului de aplicații de plată

Tags: