- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lege pentru plata cash. Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile vor trebui să accepte numerar

25 Jan, 18:22 • Dobran Viorel
Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile din Irlanda vor trebui să accepte cash, dar nu și alte magazine, conform modificărilor legislative recente
Lege pentru plata cash. Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile vor trebui să accepte numerar

Utilizarea cash-ului în Irlanda a scăzut: înainte de pandemie, puțin sub 20 de miliarde de euro au fost retrase de la bancomatele din această țară.

În 2022 au fost retrase 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere de mai puțin de o treime.

Tranzacțiile la bancomate au scăzut cu aproape 45 de procente – de la 156 de milioane de euro la 87 de milioane de euro – de dinainte de pandemie până în 2022. Valoarea medie pe retragere a crescut la 154 EUR.

Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile din Irlanda vor trebui să accepte numerar, dar nu și alte magazine, conform modificărilor legislative recente, scrie Irish Independent.

Acest lucru vine în contextul în care companiile terțe care operează bancomate ar putea fi obligate să aibă la dispoziție bancnote de 10 sau 20 de euro, deoarece Banca Centrală va avea competența de a stabili și impune reguli în acest sens.

Băncile vor fi obligate să mențină un anumit număr de bancomate în anumite regiuni. Va trebui să existe un număr minim de bancomate la 100 000 de locuitori și o proporție de bancomate pe o rază de 10 km de un bancomat sau de un serviciu de numerar, cum ar fi băncile sau oficiile poștale.

Responsabilitatea pentru menținerea numărului de ATM-uri desemnat va reveni celor trei bănci de retail principale – AIB, Bank of Ireland și Permanent TSB – conform planurilor ministrului de finanțe Michael McGrath.

Noile legi privind accesul la numerar vor avea ca obiectiv menținerea numărului de ATM-uri la același nivel ca în decembrie 2022, pentru a coincide cu revizuirea serviciilor bancare de retail.

Banca Centrală va examina cazurile în care zonele locale au “deficiențe” în materie de ATM-uri – unde “apar dificultăți deosebite în accesarea numerarului” – și, dacă este necesar, organismele desemnate vor aborda problema. Pentru prima dată, operatorii terți de ATM-uri și societățile de transport de numerar vor fi autorizați și supravegheați de Banca Centrală.

Acest lucru înseamnă că Banca Centrală va putea să le impună reglementări, cum ar fi valorile nominale pe care le au în stoc în orice moment, și să stabilească standarde de servicii.

Utilizarea numerarului în Irlanda a scăzut: înainte de pandemie, puțin sub 20 de miliarde de euro au fost retrase de la bancomatele din această țară.

În 2022 au fost retrase 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere de mai puțin de o treime.

Tranzacțiile la bancomate au scăzut cu aproape 45 de procente – de la 156 de milioane de euro la 87 de milioane de euro – de dinainte de pandemie până în 2022. Valoarea medie pe retragere a crescut la 154 EUR.

Normele adoptate de guvernul irlandez ar putea intra în vigoare în cursul acestui an, scrie The Telegraph. Mai mult de 90 la sută dintre adulții irlandezi folosesc numerar, iar acesta este metoda de plată preferată de un sfert dintre consumatorii din țară, potrivit unui sondaj din 2023 comandat de Ministerul de Finanțe.

Guvernul irlandez a introdus în 2015 practica “rotunjirii numerarului”, prin care încasările sunt rotunjite la cea mai apropiată cifră de cinci sau zero pentru plățile în numerar.

Ministrul de finanțe, Michael McGrath, a declarat: “Trebuie să ne asigurăm că oamenii nu sunt lăsați în urmă și trebuie să evităm riscul de excluziune financiară. Trebuie să recunoaștem rolul important pe care numerarul continuă să îl joace în viețile noastre, iar acesta este un rol pe care sunt hotărât să îl protejez.”

Europa, între cash și numerar

Supermarketurile, magazinele de proximitate și farmaciile din Irlanda vor trebui să accepte cash

În alte părți ale Europei, politicienii fie se grăbesc să treacă la o societate fără numerar, fie caută să ofere o protecție suplimentară celor care preferă să folosească bani fizici sau nu le plac serviciile bancare online.

În Franța, magazinele sunt obligate să accepte numerar, cu excepția cazului în care consideră că bancnotele sau monedele sunt contrafăcute sau în stare proastă.

Însă în Suedia, Finlanda și Țările de Jos, magazinele pot refuza plățile efectuate în numerar.

Uniunea Europeană a emis o recomandare conform căreia comercianții cu amănuntul nu trebuie să refuze plățile în numerar decât dacă ambele părți sunt de acord.

Vara trecută, premierul britanic Rishi Sunak a exclus posibilitatea de a obliga magazinele din Regatul Unit să accepte numerar, afirmând că nu ar fi oportun să se intervină în acest aspect al economiei. Prim-ministrul a declarat că, deși crede că toată lumea ar trebui să aibă acces la numerar, ar fi “un lucru diferit ca guvernul să înceapă să impună obligații pentru anumite magazine”.

Comentariile sale au venit după ce guvernul s-a angajat ca băncile străine să ofere clienților acces gratuit la numerar pe o rază de cinci kilometri de la domiciliu.

Martin Quinn, de la Payments Choice Alliance, un ONG care apără dreptul consumatorilor de a plăti cash, a declarat că salută planurile guvernului irlandez și a îndemnat guvernul britanic să adopte o legislație similară. El a declarat: “Este timpul ca și guvernul să analizeze posibilitatea de a adopta o lege privind alegerea plății aici, în Regatul Unit.”

În românia, legea banilor cash aduce modificări majore în 2024. Suma maximă care poate fi utilizată de români într-o zi

Se produc schimbări importante în noul an, despre care toți românii trebuie să fie informați. Legea banilor cash intră în vigoare în curând și aduce modificări majore, transmite Antena 3.

Ce schimbări importante aduce noua lege a banilor cash pentru români

Începând cu 16 iunie 2024 vor intra în vigoare o serie de modificări importante în gestionarea tranzacțiilor cu numerar și plata salariilor, în urma adoptării Legii 406/2023, supranumită și Legea Banilor Cash și a OUG 98/2023 și OUG 115/2023.

Noutățile prezintă și o limită zilnică de 10.000 lei pentru orice tranzacție în numerar între entități juridice și persoane fizice, precum și o serie de reglementări privind soldul de casierie și avansurile de decontare.

În 2023, piața imobiliară, mai ales cea a locuințelor, a înregistrat o serie de scăderi semnificative. Tranzacțiile imobiliare au scăzut, de asemenea s-au redus numărul…

Legea 406/2023, inițial concepută pentru a interzice plățile salariale în numerar, a fost editată la finalul anului pentru a permite și plata salariilor cu cash, oferind în același timp opțiunea plății prin cont bancar. De asemenea, comercianții vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Legea Cash

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că economia nu este încă pregătită pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, în special în zonele rurale, argumentând astfel modificările succesive ale legilor care reglementează plățile în numerar.

În altă ordine de idei, în urma modificării ultimelor prevederi legate de opțiunea angajatorilor de a oferi remunerații în cash, plățile în numerar au primit o formă de protecție economică, în timp ce restul măsurilor au fost motivate prin necesitatea diversificării opțiunilor de plată gândite, potrivit guvernanților, să modernizeze sistemul financiar și să combată evaziunea fiscală.

Te-ar putea interesa și: Cât vor plăti românii pentru rovinietă în 2024. Cea pentru șapte zile nu va mai fi disponibilă din 25 martie

Noul set de reguli limitează soldul de bani pe care o firmă îl poate avea în casierie la sfârșitul zilei la 50.000 de lei, un pas menit să reglementeze și să prevină manipularea fondurilor în numerar, conform capital.ro.

În plus, avansul pe care un angajat îl poate primi pentru decontări este acum restricționat la 1.000 de lei pe zi, impunând o limită clară asupra utilizării acestor fonduri pentru cheltuieli personale.

O altă schimbare importantă este interzicerea administratorilor sau asociaților de a împrumuta firma în numerar. Aceasta este o măsură menită să evite practicile financiare neclare și să consolideze transparența în gestionarea fondurilor în cadrul companiilor.

În paralel cu noile reguli, unele prevederi existente în lege vor continua să fie aplicate. Limita zilnică pentru încasările realizate între operatorii economici rămâne la 5.000 de lei, iar pentru magazinele de tip cash and carry, aceasta este majorată la 10.000 de lei.

De asemenea, persistă interdicția plăților fragmentate în numerar pentru facturi care depășesc 5.000 de lei sau 10.000 de lei în cazul magazinelor cash and carry, o măsură menită să prevină fragmentarea tranzacțiilor mari în mai multe plăți mici.

O altă noutate importantă este legată de restituirea sumelor pentru facturi stornate sau bunuri returnate. Astfel, sumele care nu depășesc plafonul de 10.000 de lei pot fi restituite în numerar, în timp ce sumele care depășesc acest plafon vor fi rambursate prin instrumente de plată fără numerar.

În situații excepționale, când persoanele fizice declară că nu au cont bancar, restituirea poate fi efectuată integral în numerar.