- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un lot de blugi și cămăși vechi de 165 de ani, găsite într-o epavă, a fost vândut cu aproape 1 milion de dolari la o licitație

18 Dec, 19:11 • Gabriela Andreescu
Colecționarii de antichități de peste ocean uimesc încă o dată cu sumele exorbitante pe care sunt dispuși să le dea pentru niște rămășițe din istorie. La o licitație din Nevada, SUA, a fost vândut un lot unic de blugi Levi’s vechi de 165 de ani, care au fost găsiți în epava navei SS Central America, scufundată în 1857.
Un lot de blugi și cămăși vechi de 165 de ani, găsite într-o epavă, a fost vândut cu aproape 1 milion de dolari la o licitație

În cadrul respectivei licitații au mai fost scoase la vânzare, pe lângă blugii Levi’s, și cămășile Brooks Brothers și capacul celei mai vechi cutii de aur cunoscute de la Wells Fargo, scrie Daily Mail, citată de ziare.com.

1 milion de dolari pentru niște blugi și cămăși care au fost purtate cu două secole în urmă

Epava navei a fost găsită în 1988. Peste 270 de obiecte au fost ridicate de jos, în special pantalonii pentru mineri Levi Strauss, creați de un emigrant din Bavaria în anii 1850. În total, casa de licitații din Nevada a vândut articole în valoare de aproape 1 milion de dolari. Toate aceste articole au fost găsite la locul naufragiului.

Pantalonii de lucru, predecesorii blugilor moderni, diferă în stil. De exemplu, se purtau cu bretele și avea nasturi. În timpul petrecut în apă de mare într-un cufăr de lemn, blugii și-au schimbat culorile și s-au acoperit cu pete, dar acest lucru nu a făcut decât să le sporească istoricitatea.

Blugii Levi's vechi de 165 de ani, vedetele licitației din Nevada
Blugii Levi’s vechi de 165 de ani, vedetele licitației din Nevada

Citește și: Rusia accelerează mașina de război! Medvedev amenință cu intensificarea producției „celor mai puternice mijloace de distrugere” împotriva „naziştilor timpurilor noastre”!

Bob Evans, om de știință, a spus că articolele pot părea banale, dar oferă o privire asupra vieții de zi cu zi a pasagerilor și a echipajului care au navigat pe nava de aur, de la mineri din clasa muncitoare până la membrii înaltei societăți din San Francisco, mai scrie sursa citată.

Aproximativ 425 de persoane care navigau pe „Nava de aur” au murit. 153 de oameni au fost salvați când nava s-a scufundat într-un uragan în septembrie 1857.

Capacul celei mai vechi cutii de aur cunoscute de la Wells Fargo, a fost deasemenea una dintre atracțiile licitației. Wells Fargo este un holding bancar care există și astăzi. Oferă servicii financiare și de asigurări în Statele Unite, Canada și Puerto Rico. Face parte din așa-numitele „patru mari” bănci din SUA: împreună cu Bank of America, Citigroup și JPMorgan Chase.

Citește și: Tot mai multe afaceri pun lacătul pe ușă. Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 10,44% în primele zece luni din 2022

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult