- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un nou război, gata să izbucnească în Europa, în 2023. Conflictul este aproape de România

27 Dec, 12:30 • Dan Stan
Încă un război ar putea izbucni, aproape de România. Tensiunile dintre Serbia și Kosovo continuă să crească. 2023 se anunță un an plin de provocări pentru Europa. 
Un nou război, gata să izbucnească în Europa, în 2023. Conflictul este aproape de România

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar administrația de la Belgrad nu recunoaște suveranitatea micului teritoriu.

Uniunea Europeană a solicitat reținere maximă în problema „Kosovo”, în contextul în care tensiunile dintre cele două entități escaladează. UE a solicitat o soluție pașnică, însă pacea pare că este departe.

Astfel, în prag de 2023, armata sârbă este „la cel mai înalt nivel de pregătire”, în cazul izbucnirii violențelor, a declarat Aleksandar Vucic, potrivit BBC.

„Vom lua toate măsurile pentru a ne proteja cetățenii și pentru a proteja Serbia”, a declarat liderul de la Belgrad.

 

Serbia – Kosovo, un conflict care se amplifică de la an la an

 

Potrivit informațiilor pe surse care au ajuns în presă oficialii de la Pristina se pregătesc de o răscoală. Guvernul de la Pristina încă nu a oferit comentarii pe marginea acestui subiect. În schimb, de curând, l-au acuzat pe Vucic că lansează în spațiul public diverse declarații nefondate, pentru a agita apele.

Kosovo este un teritoriu în care majoritară este populația albaneză. Pe fondul tensiunilor de după războiul din 1998-1999, autoritățile de la Belgrad au acuzat Kosovo de „terorism împotriva sârbilor”.

De curând, Aleksandar Vucic a solicitat NATO să protejeze sârbii din Kosovo, zona Metohija (vestul Kosovo).

„Am avut o discuție bună cu amiralul Munsch. Am cerut NATO să ne apere poporul în aceste zone și i-am mulțumit pentru înțelegerea politicii de neutralitate a Serbiei”, a scris președintele sârb pe Instagram.