- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Un roman a păcălit statul austriac cu peste 80.000 de euro din subvenția pentru încălzire. Autoritățile l-au răcorit cu 6 luni de închisoare

10 Nov, 18:40 • Gabriela Andreescu
Un român în vârstă de 59 de ani a încasat o sumă uriașă în ultimii 8 ani de la statul austriac, deși nu avea dreptul. Într-un final, autoritățile austriece și-au dat seama de schema pusă la cale de conaționalul nostru, și au luat măsurile necesare.
Un roman a păcălit statul austriac cu peste 80.000 de euro din subvenția pentru încălzire.  Autoritățile l-au răcorit cu 6 luni de închisoare

Un român stabilit de 25 de ani în Austria a intrat în vizorul autorităților din țara respectivă pentru că, deși solicitase și primise subvenție de încălzire de la stat, locuința acestuia era mereu goală.

Conaționalul nostru locuiește în Austria de mai bine de 25 de ani. Acesta era divorțat, dar a menținut o relație bună cu fosta soție, care ar deține un hotel în Cehia.

Românul a reușit să obțină un certificat pentru incapacitate de muncă, iar asta îl califica pentru primirea ajutprului de încălzire.

Chiar dacă figura la o adresă în Austria, românul își petrecea cea mai mare parte a timpului în Cehia, la hotelul fostei sale soții, informează Fanatik.

În ciuda acestui aspect, bărbatul a reușit să înșele statul austriac mai mulți ani la rând. El ar fi primit în mod ilegal 82.629,71 euro și subvenția pentru încălzire de la stat din ianuarie 2014 până în ianuarie 2022, scrie publicația Exxpress.at.

În timp ce reședința sa principală era înregistrată în districtul Gmünd, acesta își petrecea majoritatea timpului în hotelul fostei soții, din Cehia. Sursa citată scrie că el s-ar fi ocupat de afacere.

Un român din Austria a fost condamnat pentru că, deși solicitase și primise subvenție de încălzire de la stat, locuința acestuia era mereu goală.
Un român din Austria a fost condamnat pentru că, deși solicitase și primise subvenție de încălzire de la stat, locuința acestuia era mereu goală.

Manevrele ilegale ale românului au ieșit la suprafață când un vecin a devenit suspicios de vizitele sale rare la locuința din Austria.

La procesul care a avut loc, românul a negat orice intenție de a frauda statul austriac. ”Călătoream mult și nu știam că ar fi trebuit să raportez înnoptările la prietena mea în cartierul Gmünd”. Bărbatul a spus în fața magistraților că ar fi uitat pur și simplu să ofere aceste informații.

Confruntați cu o astfel de afirmație, judecătorii au ripostat: ”Incredibil, vor să ne ia de proști!” 

Românul a fost condamnat, inițial, la 20 de luni de închisoare pentru fraudă gravă. Suma totală a prejudiciului a fost stabilită la 37.141 de euro. Motivul: doar din 2018, falsa reședință a fost verificabilă pentru autorități, mai scrie sursa citată.

Ulterior, s-a decis că românul trebuie să facă închisoare șase luni și să restituie cei aproape 40.000 de euro. Nici această sentință nu este definitivă.

Citește și: Ikea le plătește facturile angajaților și le oferă reduceri la produse. Retailerul a lansat un fond social de 10 milioane de euro pentru personalul său

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult