- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

UNESCO a înscris bagheta franțuzească în patrimoniul imaterial al umanităţii

30 Nov, 20:52 • Gabriela Andreescu
Bagheta franțuzească a primit statutul de patrimoniu mondial din partea UNESCO, a anunțat miercuri agenția ONU.
UNESCO a înscris bagheta franțuzească în patrimoniul imaterial al umanităţii

UNESCO a votat pentru a adăuga „know-how-ul și cultura artizanală a pâinii baghete” pe lista patrimoniului său cultural imaterial.

Pâinea pufoasă cu o crustă crocantă se adaugă listei de aproximativ 600  de tradiții din peste 130 de țări, scrie national.ro.

“Decizia recunoaște savoir-faire-ul brutarilor artizani” și „un ritual zilnic. Este important ca aceste abilități și obiceiuri sociale să continue să existe în viitor”, a declarat Audrey Azoulay, directoarea UNESCO.

„Este o recunoaștere pentru comunitatea de brutari și patiseri artizani. (…) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie și know-how-ul meșteșugarului”, a salutat Dominique Anract, președintele Confederației Naționale a brutarilor francezi, într-un comunicat de presă, relatează Le Parisien.
Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021.

Comitetul prezidat de Maroc a examinat, începând de luni, 56 de cereri de înregistrare.

Printre dosarele cele mai importante s-au numărat bagheta, precum și cântecul popular raï pentru Algeria, târgurile (Franța și Belgia), cultura chaï/tea” (Azerbaidjan și Turcia), tehnicile tradiționale de prelucrare a ceaiului (China), rubab, lăuta din Asia Centrală (Iran/Tajikistan/Afganistan), slivovitz, rachiul de prune din Serbia, romul ușor (Cuba), etc.

UNESCO a înscris bagheta franțuzească a în patrimoniul imaterial al umanităţii
UNESCO a înscris bagheta franțuzească a în patrimoniul imaterial al umanităţii

Citește și: România va încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare. Asociația Pro Infrastructură: „În următorii 10 ani TREBUIE și PUTEM construi MĂCAR 900 kilometri”

Pentru a evita controversele, UNESCO onorează mai presus de toate tradițiile, practicile și know-how-ul care trebuie protejate.

De asemenea, nu va recunoaște că bagheta face parte din patrimoniul mondial imaterial, ci că meșteșugul și cultura baghetei” fac parte din acesta.

Rețeta constă în făină, apă, sare și drojdie. Aluatul trebuie lăsat la dospit până la 20 de ore la temperaturi între 4 și 6 grade Celsius. Consumul de baghete a scăzut în ultimul secol în Franța, la fel și numărul brutăriilor, în special la sat. Cu toate acestea, țara produce 6 miliarde de baghete pe an.
Bagheta este un simbol al Franței în întreaga lume și a fost o parte centrală a dietei franceze de cel puțin 100 de ani, deși unii cred că există de mai mult timp.

O teorie este că brutarii din vremea lui Napoleon Bonaparte au inventat forma alungită pentru a o face mai ușor de transportat de către trupele sale.

Însă o altă teorie susține că un brutar austriac pe nume August Zang a fost cel care a inventat bagheta în 1839, când a introdus cuptorul cu aburi în Franța.

Apogeul acestui produs a fost atins abia în anii 1920, odată cu apariția unei legi franceze care interzicea brutarilor să lucreze înainte de ora 4 dimineața.

Citește și: România a ieșit din planurile Varta. Compania amână investiția de un miliard de euro în fabrica de baterii și a oprit toate planurile pentru o eventuală extindere
Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult