- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

UNESCO susține că e nevoie de 9 miliarde de dolari pentru a reporni turismul în Ucraina

14 Feb, 11:16 • Bocioacă Bianca
UNESCO a anunțat că Ucraina va avea nevoie de 9 miliarde de dolari în 10 ani pentru ca sectorul său de turism să se redreseze.
UNESCO susține că e nevoie de 9 miliarde de dolari pentru a reporni turismul în Ucraina

Agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite, UNESCO, a declarat că Ucraina va avea nevoie de 9 miliarde de dolari în următorii 10 ani pentru ca sectorul său de turism să-și revină, adăugând că războiul a costat țara peste 19.6 miliarde de dolari în venituri din turism, potrivit Reuters.

„Deteriorarea continuă să crească, iar nevoile pentru recuperarea sectorului continuă să crească”, a declarat Krista Pikkat, director al culturii și situațiilor de urgență la UNESCO, adăugând că pierderile de venituri pentru Kiev au fost de 10 miliarde de dolari.

Citește și: Producătorii de zahăr din România, exasperați de importurile din Ucraina. Deși interzise prin lege, produsele ucrainene ajung pe rafturile magazinelor din țara noastră

După o evaluare făcută înaintea împlinirii a doi ani de la începutul războiului (24 februarie 2022), UNESCO a estimat costul daunelor aduse proprietăților culturale la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, în creștere cu 40% față de 2023.

Până acum, au fost deteriorate 340 de clădiri, inclusiv muzee, monumente, biblioteci și situri religioase.

„Solidaritatea internațională va fi esențială pentru a răspunde acestor nevoi. Implementarea măsurilor de prevenire a riscurilor și sprijinirea industriei creative sunt, de asemenea, levierii importanți pentru a reduce impactul pe termen lung estimat al războiului”, se arată în raport.

Citește și: Schemă de ajutor de 241 milioane de euro a guvernului pentru agricultorii afectați de exporturile din Ucraina, aprobată de Comisia Europeană

Școli și biserici distruse în Ucraina

Armata rusă a distrus toate cele 17 centre de învățământ și cinci biserici din orașul Avdiivka de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, relevă un raport difuzat luni de Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR), citat EFE.

Potrivit datelor organizației non-profit, care analizează imaginile din satelit și informațiile open source pentru a evalua daunele aduse infrastructurii civile ucrainene, Rusia a atacat și nouă din cele 11 centre de sănătate din acest oraș, precum și cele trei supermarketuri mari din localitate.

De la reluarea ofensivei din 10 octimbrie 2023, forțele acestei țări „și-au redirecționat atacurile” împotriva acestui oraș de lângă Donețk, în regiunea Donbas, punândaccent pe cele 26 de blocuri de locuințe de aici.

Mai exact, Rusia a atacat 11 din cele 26 de blocuri în perioada 10 octombrie – 10 noiembrie și opt între 11 – 21 noiembrie, când CIR a încheiat procedura de culegere a datelor.

Potrivit documentului „Distrugere în Avdiivka: cartografierea pagubelor aduse infrastructurii civile de la invazie”, atacul asupra clădirilor înalte din acest oraș din prima linie este cu siguranță menit să împiedice urilizarea lor pe post de poziții de observare.