- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ursula von der Leyen cere eliminarea plasticului în UE. Comisia Europeană pregătește legi dure

01 Dec, 14:30 • Stefan Simion
Comisia Europeană pregătește o nouă revoluție în domeniul bunurilor de larg consum (FMCG). Ursula von der Leyen a găsit soluția pentru combaterea deșeurilor.
Ursula von der Leyen cere eliminarea plasticului în UE. Comisia Europeană pregătește legi dure

Oficialii de la Bruxelles vor mai multe măsuri pentru combatrea deșeurilor. Astfel, Comisia Europeană a propus miercuri noi norme la nivelul UE cu privire la ambalaje, informează Agerpres.

Practic, anumite norme de ambalare vor fi scoase în afara legii, precum ambalajele de unică folosință pentru alimentele și băuturile consumate la restaurante, cafenele și puburi. De asemenea, vor fi interzise ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, respectiv sticlele de șampon utilizate în hoteluri.

Oamenii Ursulei von der Leyen susțin că dețin cifrele realității: 180 de kilograme de deșeuri de ambalaje aruncă în medie, fiecare cetățean european, potrivit birocraților.

 

Cifrele prezentate de Ursula von der Leyen / Comisia Europeană creează noi controverse

 

Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime virgine, pentru că 40% din materialele plastice şi 50% din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor.

Oamenii Ursulei von der Leyen susțin că dacă se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creştere suplimentară cu 19% a deşeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deşeurile de ambalaje din plastic chiar o creştere explozivă, de 46%, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„În fiecare zi producem o jumătate de kilogram de deşeuri de ambalaje pe persoană. Graţie noilor norme, propunem măsuri cruciale pentru ca ambalajele sustenabile să devină norma în UE.

Vom crea condiţiile prielnice pentru ca principiile economiei circulare – reducerea, reutilizarea, reciclarea – să poată funcţiona cu adevărat. A dispune de ambalaje şi de bioplastice mai sustenabile înseamnă a dispune de noi oportunităţi de afaceri în tranziţia verde şi cea digitală, de inovare şi noi competenţe, de locuri de muncă la nivel local şi de economii pentru consumatori”, a declarat comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult