- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Valurile de căldură severe ucid tot mai mulți oameni. 15.000 de decese au fost raportate în 2022 în Europa

07 Nov, 23:18 • Bumbeneci Diana
Natura începe să se întoarcă împotriva omenirii. În anul 2022, în baza datelor naționale deja publicate, s-a estimat că 15.000 de persoane au murit în mod specific din cauza căldurii.
Valurile de căldură severe ucid tot mai mulți oameni. 15.000 de decese au fost raportate în 2022 în Europa

Valurile de căldură au creat dezastre. Cel puțin 15.000 de decese din Europa au fost în mod direct legate de valurile severe de căldură care au afectat continentul nostru în vara anului 2022. Primele estimări au fost făcute de OMS, publicată totuși luni cu ocazia Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP27), informează AFP, citat de Agerpres.

Valurile de căldură au ucis în Europa 15.000 de oameni

Vara anului acesta nu va fi uitată prea ușor deoarece a fost cea mai călduroasă înregistrată pe acest continent de la începutul măsurătorilor meteorologice, stabilind numeroase recorduri de temperatură și provocând incendii devastatoare.

„În baza datelor naționale deja publicate, s-a estimat că 15.000 de persoane au murit în mod specific din cauza căldurii în 2022”, a anunțat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

Acest bilanț, care include 4.500 de morți în Germania, aproape 4.000 în Spania, peste 3.200 în Regatul Unit și 1.000 în Portugalia, „ar trebui să crească și mai mult, întrucât mai multe țări au raportat deja supramortalități asociate căldurii”, a precizat el.

Valurile de căldură severe ucid tot mai mulți oameni. 15.000 de decese au fost raportate în 2022 în Europa
Valurile de căldură severe ucid tot mai mulți oameni. 15.000 de decese au fost raportate în 2022 în Europa

OMS a mai transmis în acest context că Institutul francez de statistică, INSEE, a înregistrat o supramortalitate de 11.000 de persoane în timpul verii 2022 în raport cu vara 2019, ce a precedat pandemia de COVID-19, diferența fiind „probabil” explicată prin episoadele foarte puternice de căldură ce au fost înregistrate, mai ales, în lunile iunie și iulie.

Mai poți citi și: Ciucă susține majorarea pensiilor cu 15%. Premierul anunță condiția pentru o astfel de mărire

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, temperaturile extreme sunt responsabile pentru 148.00 de decese survenite în Europa în ultimii 50 de ani. Prin prisma celor 15.000 de decedați fără niciun dubiu din cauza caniculelor într-un singur an, 2022 ar reprezenta de unul singur peste 10% din acest total.

„Schimbările climatice ne ucid deja, dar o acțiune puternică astăzi poate să prevină mai multe decese”, a subliniat OMS, în contextul în care în Egipt se desfășoară în această perioadă Conferința ONU privind schimbările climatice (COP27).

Conform unui raport ONU publicat spre finele săptămânii trecute, continentul european este cel care se încălzește cel mai repede. Se raportează în acest sens o creștere a temperaturii de peste două ori mai mare decât media planetară în ultimii 30 de ani.

Ai mai putea citi și: Românii vor putea obține certificatul de cazier judiciar și în format electronic. Proiectul a fost adoptat de Senat

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult