- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Veste bună! O țară din Europa a decis să elimine controalele pentru români pe aeroporturi!

24 Jan, 23:38 • Fundeanu Madalina
Fără controale pentru români și bulgari pe aeroporturile din Elveția! Anunțul a fost făcut chiar de către guvernul acestei țări.
Veste bună! O țară din Europa a decis să elimine controalele pentru români pe aeroporturi!

Veste bună pentru călătorii români! O țară din Europa a decis să elimine controalele pentru cetățenii români și cei bulgari pe aeroporturi, conform informațiilor transmise de admin.ch.

Elveția va elimina controalele pe aeroporturi pentru români și bulgari

Consiliul Uniunii Europene a decis, în unanimitate, pe data 30 decembrie 2023, desființarea controalelor interne la frontierele maritime și aeriene pentru cetățenii bulgari și români, începând cu 31 martie.

Prin urmare, va rămâne în vigoare doar controlul la frontierele terestre. Elveția este țara care a declarat că va elimina controalele pe aeroporturi pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Bulgaria și România. Anunțul a fost făcut chiar de către guvernul acestei țări.

„Decizia Consiliului, care reprezintă o dezvoltare ulterioară a acquis-ului Schengen, a fost comunicată Elveției la 9 ianuarie 2024. În ședința sa din 24 ianuarie 2024, Consiliul Federal a aprobat răspunsul Elveției.

Pentru Elveția, preluarea înseamnă în special că din 31 martie 2024 nu vor mai fi efectuate controale de identitate pentru persoanele din și către Bulgaria și România pe aeroporturi. Bulgaria și România pot, de asemenea, să elibereze vize Schengen.

Experiența cu aderarea Croației la spațiul Schengen la 1 ianuarie 2023 arată că nu se poate aștepta o creștere semnificativă a migrației ca urmare a deciziei. Instrumentele și măsurile preventive existente vor fi utilizate pentru a combate migrația ilegală și criminalitatea.”, se arată în presa elvețiană, potrivit sursei citate.

Citește și: Orașul din România care a primit Premiul European pentru Energie. Oradea este un adevărat exemplu în materie de sustenabilitate!

Elveția elimină controalele pe aeroporturi
Elveția elimină controalele pe aeroporturi

Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria

Ministerul român de Interne anunța la finalul anului 2023 că a fost adoptată Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria. Decizia se aplică din martie 2024 și vizează frontierele aeriene și navale, conform profit.ro.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări din UE prin terminalele internaționale, ci vor folosi terminale speciale. Pașapoartele vor fi verificate doar la poarta de îmbarare de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

Totodată, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va face tot ce este necesar pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră.

Vezi și: Cei care nu se prezintă la vor riscă să ia amendă! Metoda care crește participarea la vot și aduce stabilitate în procesul electoral