- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Orașul din România care a primit Premiul European pentru Energie. Oradea este un adevărat exemplu în materie de sustenabilitate!

24 Jan, 23:20 • Fundeanu Madalina
Oradea a primit Premiul European pentru Energie! Este un exemplu în materie de sustenabilitate, iar performanța se datorează unei bune gestionări a resurselor.
Orașul din România care a primit Premiul European pentru Energie. Oradea este un adevărat exemplu în materie de sustenabilitate!

Oradea este orașul care se remarcă prin excelență în domeniul sustenabilității. Acesta a obținut o recunoaștere europeană: Premiul European pentru Energie. Municipiul a obținut cel mai înalt punctaj în cadrul auditului fondurilor elvețiene, fiind astfel recunoscut ca un exemplu de inițiative eficiente în domeniul energetic, conform Capital.ro.

Oradea se bucură de Premiul European pentru Energie. Este un exemplu în materie de sustenabilitate

În cadrul auditului fondurilor elvețiene, municipiul a obținut cel mai înalt punctaj posibil, fiind oficial recunoscut prin distincția „Comunitate Sustenabilă – Premiul European pentru Energie”.

Auditul pentru fondurile elveţiene, efectuat de RoGBC (România Green Building Council), subliniază performanțele remarcabile ale orașului în domenii cruciale precum:

  1.  Dezvoltarea urbană
  2. Eficiența energetică
  3. Adaptarea la schimbările climatice

Vineri, 19 ianuarie, ceremonia de acordare a diplomei a avut loc la Primăria Oradea. Evenimentul a beneficiat de prezența reprezentanților România Green Building Council (RoGBC) și ai Ambasadei Elveției în România, conform informațiilor furnizate de site-ul oficial al Primăriei orașului.

Primarul Oradei, Florin Birta, a anunțat cu mândrie că orașul va face, de acum, parte din rețeaua European Energy Award.

Oradea a obținut un punctaj impresionant de 46,2%, cel mai înalt din țară în prezent, conform declarației primarului.

Această performanță notabilă plasează Oradea în fruntea mai multor orașe. Printre ele se numără și Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Deva, Sibiu, Brașov și Iași.

Citește și: Comisia Europeană a aprobat construcția unui nou pod peste Dunăre. Proiect de aproximativ 14 milioane de euro

Oradea, Premiul European pentru Energie
Oradea, Premiul European pentru Energie

Performanța s-ar datora bunei gestionări a resurselor

Florin Birta a subliniat că reușita aceasta evidențiază abilitatea orașului în administrarea eficientă a resurselor. El a accentuat eforturile depuse pentru atragerea de fonduri europene, elvețiene și norvegiene, cu o concentrare specială asupra sectorului energetic.

Acestea sunt cele șase domenii evaluate în cadrul auditului realizat de RoGBC:

1. Dezvoltare și planificare spațială
2. Clădiri municipale
3. Aprovizionare și eliminare
4. Mobilitate urbană
5. Organizare instituțională
6. Adaptare la schimbările climatice

Giacomo Solari, reprezentantul Ambasadei Elvețiene în România, a subliniat că auditul reprezintă o unealtă de gestionare crucială în procesul de evaluare a diferitelor sectoare oferite comunității locale de către administrația locală.

Solari a precizat că peste 1.800 de orașe europene, în special din țări precum Elveția, Germania, Franța, Italia și Austria, utilizează acest instrument de gestionare. A evidențiat relevanța sa în abordarea chestiunilor complexe cu care se confruntă orașele.

Dorin Beu, liderul RoGBC Transilvania, a prezentat istoricul și progresul sistemului European Energy Award. El a menționat că acesta a fost inițiat acum 33 de ani în Elveția și este în prezent adoptat de orașe din întreaga Europă.

Beu a evidențiat faptul că în anul 2016, guvernul elvețian a încredințat organizației RoGBC responsabilitatea pentru implementarea acestui program în România, subliniind colaborarea strânsă cu autoritățile locale și naționale.

Vezi și: Regimul legal al prosumatorilor rămâne incert, avertizează avocații. Cum s-ar putea schimba legea care a fost trimisă de Iohannis înapoi în parlament