- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Veste excelentă pentru românii din Italia. Vor fi recunoscuți, într-un final, ca minoritate lingvistică națională. Ce beneficii vor avea

12 Jan, 10:41 • Stefan Simion
Veste excelentă pentru românii din Italia, la aproape 16 ani de la aderarea țării noastre în UE, când a fost accelerat exodul în Occident. Românii vor fi recunoscuți, în cele din urmă, drept minoritate națională. 
Veste excelentă pentru românii din Italia. Vor fi recunoscuți, într-un final, ca minoritate lingvistică națională. Ce beneficii vor avea

Miercuri, 11 ianuarie, vicepreședintele Consiliului local din orașul italian Prato, Claudiu Stănășel, a transmis printr-un comunicat de presă, că unul dintre principalele deziderate ale comunității românești din Italia, de a deveni minoritate națională, ar putea fi împlinit.

Claudiu Stănășel este cunoscut la nivel local, în regiunea Toscana. El a fost ales în urmă cu patru ani, la vârsta de 24 de ani în funcția de vicepreședinte al Consiliului Local din Prato.

„Concret, este vorba despre un demers politic în vederea modificării unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conţine ‘Regulamentul privind protecţia minorităţilor lingvistico-istorice’.

Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută şi protejată de Constituţia Republicii Italiene, precum alte minorităţi între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată şi franceză. Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană”, a menţionat Claudiu Stănăşel.

 

Ce beneficii vor primi românii din Italia

 

În 2023 va fi lansată, pe teritoriul Italiei, o campanie de comunicare prin care vor fi explicate avantajele pentru comunitățile străine din Italia, de a fi recunoscute la nivel oficial, ca minorități.

„Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi şi beneficii extinse pentru cetăţenii români din Italia şi promovarea susţinută a limbii şi a culturii noastre naţionale prin intermediul fondurilor puse la dispoziţie de către statul italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce priveşte minorităţile lingvistice recunoscute.

Asociaţiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităţilor de români. Este esenţial pentru noi ca români să nu mai depindem doar de bugetul şi de programele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a menţionat Claudiu Stănăşel.

În prezent, în Italia locuiesc peste 1,2 milioane de români, ceea ce reprezintă un sfert din totalul rezidenţilor străini din statul european.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult