Declarațiile recente ale premierului ungar Viktor Orban vin în contextul în care liderii a 26 de state membre ale Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au semnat o declarație în care își exprimă sprijinul continuu pentru Ucraina. Orban, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Moscova și ca un aliat al fostului președinte american Donald Trump, a anunțat că guvernul ungar va lansa o „consultare publică” în următoarele săptămâni pentru a întreba cetățenii Ungariei dacă susțin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, potrivit stirileprotv.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Lovitură majoră pe piața energetică din România. O mare companie din Ungaria, controlată de guvernul Viktor Orban, preia pachetul majoritar al E.ON Energie România
Campania va fi finanțată de stat și este menită să sprijine poziția guvernului ungar într-un moment în care Orban se pregătește pentru alegerile din 2026, în contextul în care economia Ungariei încă se recuperează după criza inflaționistă și un nou partid de opoziție devine din ce în ce mai puternic.
În același timp, liderii europeni, care s-au întâlnit la Bruxelles pentru un summit privind apărarea, au subliniat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și a unui angajament mai mare în cheltuielile de apărare.
Europa se confruntă cu temeri că Rusia ar putea intensifica agresiunea în Ucraina și ar putea viza țări din Uniunea Europeană, în condițiile în care se simte tot mai mult lipsită de sprijinul tradițional al Statelor Unite. Orban, care a refuzat să trimită arme Ucrainei încă de la începutul conflictului și care a menținut relații apropiate cu Kremlinul, a criticat modul în care Uniunea Europeană sprijină Ucraina. Potrivit acestuia, continuarea sprijinului militar și financiar ar putea duce la ruinarea economiei europene, având în vedere că Statele Unite ar putea renunța la finanțarea războiului.
„Dacă acum SUA renunţă (la finanţarea războiului), de ce ar mai avea celelalte 26 de state membre ale UE o şansă să ducă acest război până la capăt?”, a întrebat retoric Orban la postul naţional de radio.
„Astăzi se pare că m-am opus prin veto. Dar în câteva săptămâni, ei (liderii europeni) vor reveni şi se va dovedi că nu există bani pentru aceste obiective”, a adăugat el.
Declarațiile sale ridică întrebări despre viitorul sprijinului european pentru Ucraina în contextul schimbării politicii externe americane sub conducerea lui Donald Trump. Fostul președinte al SUA a sugerat că Europa ar trebui să preia mai multă responsabilitate pentru propria apărare, punând sub semnul întrebării chiar și angajamentul Statelor Unite față de Articolul 5 din Tratatul NATO, care garantează apărarea colectivă a aliaților.
Trump a avertizat că SUA nu vor mai apăra statele membre ale NATO care nu investesc suficient în propriile forțe de apărare, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul europenilor, care văd Rusia ca principalul pericol pentru siguranța lor.
Te-ar mai putea interesa și: Ludovic Orban se retrage din cursa electorală! Anunță că o susține pe Elena Lasconi