- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Viktor Orban, vizită surpriză în România. Premierul Ungariei va discuta cu Ciolacu despre aderarea completă a țării noastre în Schengen

03 Apr, 16:43 • Adrian Popovici
Viktor Orban, premierul Ungariei participă la o reuniune a liderilor europeni de la Palatul Cotroceni. Pe agenda acestuia s-ar afla și o întâlnire cu Marcel Ciolacu și discuții despre intregrarea completă a României în Schengen.
Viktor Orban, vizită surpriză în România. Premierul Ungariei va discuta cu Ciolacu despre aderarea completă a țării noastre în Schengen

Viktor Orban, premierul Ungariei se află astăzi în România alături de alți oficiali europeni, pe agenda oficialului aflându-se și întrevederi cu primul ministrul Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis. După cum a explicat șeful Executivului, pe agenda întâlnirii se vor afla mai multe teme, inclusiv aderarea completă a țării noastre la spațiul de liberă circulație Schengen.

După cum a informat mai devreme Palatul Victoria pe pagina sa de internet, pe agenda premierului Ciolacu se află o întrevedere cu Viktor Orban, aceasta urmând să aibă loc de la 17:15. Șeful Executivului a confirmat că această întâlnire va avea loc și a explicat faptul că aderarea completă a României la spațiul Schengen va reprezenta un subiect fierbinte.

Trebuie precizat și faptul că vizita oficialului maghiar vine la doar câteva zile după ce țara noastră a intrat în „Air Schengen”, alături de Bulgaria, ceea ce a dus la eliminarea verificărilor de pe aeroporturi și porturi.

Viktor Orban, vizită în România
Viktor Orban, vizită în România

Citește și: România este, oficial, în Schengen! Marcel Ciolacu anunță că a pus în mișcare Marele Plan pentru aderarea completă

De ce a venit Viktor Orban în România?

După cum arată un comunicat de presă recent, Viktor Orban vine în țara noastră pentru a se întâlni cu Klaus Iohannis și președintele Consiliului European, Charles Michel pentru o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende Strategice a UE. La acest eveniment vor mai participa și premierii Belgiei și Croației, Alexander De Croo și Andrej Plenković.

„Consultările organizate la București se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităților Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea și apărarea, implicarea la nivel mondial și extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienței și a competitivității Uniunii”, potrivit unui comunicat de presă.

Administrația Prezidențială subliniază că, pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuțiile din cadrul reuniunii la care vor participa Viktor Orban și ceilalți lideri europeni „vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente și de analiză a liniilor de acțiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internațional, de asigurare a prosperității și de promovare și protejare a democrației și valorilor europene”.

Citește și: Ironia sorții! Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este cursa Austrian Airlines de la Viena