- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sancțiunile occidentale i-au sărăcit în medie cu 27% pe miliardarii Rusiei. Iată loviturile financiare încasate în ultimul an de oligarhii apropiați Kremlinului

10 Dec, 18:17 • Gabriela Andreescu
Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina, costul sancțiunilor pentru elita rusă și rubla slăbită și-au afectat bogăția miliardarilor Rusiei. În prezent, pe lista Forbes din 2022 a miliardarilor lumii, există doar 83 de ruși în scădere față de 117 anul trecut.
Sancțiunile occidentale i-au sărăcit în medie cu 27% pe miliardarii Rusiei. Iată loviturile financiare încasate în ultimul an de oligarhii apropiați Kremlinului

Oligarhii ruși și-au pierdut, în medie, 27% din averea lor – sau 2 miliarde de dolari – fiecare de anul trecut. Șase magnați și-au văzut averea scăzând cu o sumă de două cifre de miliarde de dolari: Leonid Mikhelson (-10,9 miliarde dolari), Alexey Mordashov (-15,9 miliarde dolari), Ghenadi Timchenko (-10,7 miliarde dolari), Vagit Alekperov (-14,4 miliarde dolari), Suleiman Kerimov (-11,4 miliarde dolari) și Tatyana Bakalchuk (-10,9 miliarde dolari).

Oligarhii lui Putin au pierdut în medie 2 miliarde de dolari de persoană anul trecut

Treizeci și cinci de ruși care figurau în topul miliardarilor anul trecut au dispărut din clasamentul din 2022. Printre cei mai notabile ieșiri: bancherul rus Oleg Tinkov și gigantul tehnologic Arkady Volozh. Între timp, în ultimul an, Rusia a adus doar doi noi cetățeni miliardari: Denis Sverdlov de la startup-ul EV din Londra Arrival și Egor Kulkov, unul dintre primii parteneri ai Pharmstandard, o companie farmaceutică cu sediul la Moscova, și acum investitor în CMR Surgical, un producător de chirurgi roboti care a strâns 600 de milioane de dolari în finanțare în 2021.

Iată șase dintre cei mai bogați și influenți ruși ale căror averi au scăzut în 2022, clasament compilat de Forbes.

Vladimir Lisin

Vladimir Lisin, cel mai bogat dintre oligarhii lui Putin, și-a văzut averea diminuată cu 7,8 miliarde de dolari
Vladimir Lisin, cel mai bogat dintre oligarhii lui Putin, și-a văzut averea diminuată cu 7,8 miliarde de dolari

Valore Netă 2022: 18,4 miliarde de dolari (în scădere cu 7,8 miliarde de dolari)

Lisin este cea mai bogată persoană din Rusia, dar averea sa a scăzut cu 7,8 miliarde de dolari, sau cu 30%, față de acum un an. Grupul său NLMK este unul dintre cei mai mari producători de oțel din Rusia. Unul dintre primii miliardari care a criticat public războiul, într-o scrisoare către personal, publicată ulterior pe LinkedIn în martie, el a spus că „viețile pierdute” în Ucraina sunt o „tragedie uriașă care este imposibil de justificat”. Spre deosebire de mulți alți oligarhi ruși, Lisin nu a fost sancționat personal.

Roman Abramovici

Valore Netă 2022: 6,9 miliarde de dolari (în scădere cu 7,6 miliarde de dolari)

Deși proprietarul lui Chelsea a câștigat primele miliarde în timpul președintelui Boris Elțin, era antreprenorialului post-sovietic, Abramovici este astăzi cea mai recunoscută față a recentelor sancțiuni provocate de Putin. Cel puțin patru dintre bunurile sale, inclusiv un avion cu reacție Gulfstream G650, un conac din Londra cu 15 dormitoare în valoare de 140 de milioane de dolari și iubita sa echipă de fotbal Chelsea, au fost confiscate de guvernele occidentale. De altfel, oligarhul a fost nevoit să scoată Chelsea la vânzare din cauza sancțiunilor. El deține, de asemenea, participații la doi giganți ruși de mărfuri – Evraz și Norilsk Nickel, care au pierdut miliarde din valoare. Între timp, cele două iahturi ale sale, în valoare de 900 de milioane de dolari, sunt andocate în Turcia.

Vladimir Potanin

Valore Netă 2022: 17,3 miliarde de dolari (în scădere cu 9,7 miliarde de dolari)

Potanin este acum a doua cea mai bogată persoană din Rusia, dar a pierdut aproape 10 miliarde de dolari din avere estimată de anul trecut. Un alt oligarh care a supraviețuit tranziției de la Elțin la Putin, participația de 35% deținută de Potanin în compania de minerit de nichel și paladiu Norilsk Nickel a fost lovită după invadarea Ucrainei de către forțele ruse, deși acțiunile și-au revenit în săptămânile ce au urmat.

Citește și: Cine este Razvan Nicolescu și de ce spune că Austria trebuie să platească daune Romaniei pentru refuzul aderării la Schengen

Alexei Mordashov

Valore Netă 2022: 13,2 miliarde de dolari (în scădere cu 15,9 miliarde de dolari)

Fosta cea mai bogată persoană din Rusia a pierdut peste jumătate din averea sa netă estimată de anul trecut. Mordashov a fost sancționat de UE în februarie pentru „legăturile sale cu factorii de decizie ruși”. Mordashov este acționar majoritar la compania siderurgică Severstal și TUI Group, una dintre cele mai mari companii de turism din lume.

Vagit Alekperov

Valore Netă 2022: 10,5 miliarde de dolari (în scădere cu 14,4 miliarde de dolari)

Alekperov deține o participație la gigantul petrolier Lukoil, una dintre cele mai mari companii din Rusia, după companiile de stat Sberbank și Rosneft. Compania făcut notă discordantă în rândurile celorlalți giganți din Rusia, exprimându-și „cele mai profunde preocupări cu privire la evenimentele tragice din Ucraina” și „empatie sinceră pentru toate victimele, care sunt afectate de această tragedie”. Alekperov, care a fost cândva muncitor la platforma petrolieră, și-a pierdut peste jumătate din avere de anul trecut.

Suleiman Kerimov și familia

Valore Netă 2022: 4,4 miliarde de dolari (în scădere cu 11,4 miliarde de dolari)

Magnatul aurului Suleiman Kerimov este membru al Camerei superioare a parlamentului Rusiei, iar averea sa provine de la producătorul de aur Polyus. Kerimov a fost sancționat pentru prima dată de SUA în 2018 pentru presupusă spălare de bani legată de achiziționarea de vile în Franța; UE l-a sancționat pe 15 martie 2022.

CItește și: Tot mai mulți români rup legăturile cu Austria! Om de afaceri: „Nu mai colaborez cu firme austriece. Nu mai alimentez de la OMV, mi-am închis conturile la BCR, mi-am anulat vacanța de schi în Austria”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult