Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit fostului președinte american Donald Trump pentru caracterul constructiv al discuțiilor dintre echipele lor, în contextul negocierilor dintre delegațiile Ucrainei și SUA, desfășurate în Arabia Saudită. Discuțiile au vizat posibilitatea unui armistițiu de 30 de zile pe întreg frontul, inclusiv oprirea atacurilor cu rachete, drone și bombe, dar și suspendarea conflictului în Marea Neagră. Zelenski a spus că partea americană a înțeles argumentele Ucrainei și că Washingtonul trebuie acum să convingă Rusia să accepte această propunere, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Cristian Tudor Popescu lansează o ipoteză șocantă: Zelenski, asasinat de ruși cu ajutorul SUA, alegeri aranjate de Rusia și un președinte „prieten cu Moscova” în Ucraina
Întâlnirea de la Jeddah a avut loc între delegația ucraineană, condusă de Andri Iermak, șeful cancelariei prezidențiale, și cea americană, condusă de secretarul de stat Marco Rubio. Printre participanții americani s-au numărat și consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și emisarul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff. Aceste negocieri au loc într-un context geopolitic tensionat, în care relațiile dintre Rusia și SUA au început să se încălzească, iar președintele rus Vladimir Putin a devenit mai ferm în cererile sale.
„Partea americană înțelege argumentele noastre, acceptă propunerile noastre, vreau să îi mulțumesc președintelui Trump pentru caracterul constructiv al conversației dintre echipele noastre.
A existat o propunere din partea americană de a face primul pas imediat și de a încerca să stabilească o încetare completă a focului timp de 30 de zile, nu numai în ceea ce privește rachetele, dronele și bombele, nu numai în Marea Neagră, ci și de-a lungul întregii linii de front. SUA trebuie să convingă Rusia să facă acest lucru”, este mesajul transmis de liderul de la Kiev.
Rusia formulează patru cerințe majore pentru a accepta un posibil acord: oprirea sprijinului militar occidental pentru Ucraina, recunoașterea teritoriilor ocupate ca parte a Rusiei, restabilirea influenței Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina și revenirea la Protocolul de la Istanbul din 2022, care prevedea neutralitatea Ucrainei și reducerea capacităților sale militare. Deși SUA analizează aceste solicitări, nu există o confirmare oficială privind acceptarea lor.
Te-ar mai putea interesa și: SUA suspendă ajutorul militar pentru Ucraina, după discuția tensionată dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski