FINANTE-BANCI

Tudor, fost sef CSA: Astra a intrat in administrare speciala pentru ca nu a respectat masurile CSA

19 februarie 2014, ora 10:48 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Daniel_Tudor_mare.jpg
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra pentru ca firma nu a respectat planuri de masuri dispus de Consiliului fostei autoritati de reglementare, ca urmare a controlului efectuat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit fostului sef al institutiei Daniel Tudor.

"In perioda de 6 luni in care am detinut functia de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Astra a fost supusa unui control de fond amanuntit care a durat aproximativ 5 luni. Concluziile acestui control au fost inaintate Consiliului CSA care, cu unanimitate de voturi, a dispus in sarcina Astra un plan de masuri menit sa corecteze deficientele identificate de echipa de control. Acest plan de masuri avea ca termen de indeplinire data de 31 decembrie 2013, urmand ca in cazul in care nu ar fi fost indeplinit in integralitate sa se dispuna, pe principiul gradualitatii si in conformitate cu prevederile legale, masura administrarii speciale", a declarat Tudor intr-un comunicat remis Mediafax.

Dupa infiintarea ASF, spune Tudor, exercitarea activitatii de control asupra entitatilor de pe toate cele trei piete supravegheate a fost preluata in integralitate de o directie nou creata, aflata in subordinea directa a presedintelui ASF, Dan-Radu Rusanu.

"In calitate de vicepresedinte al ASF am solicitat presedintelui Rusanu efectuarea mai multor controale inopinate la mai multe societati de asigurare, inclusiv la Astra Asigurari. Aceste controale aveau ca obiect principal verificarea modului de solutionare a reclamatiilor privind acordarea despagubirilor. Desi nu toate controalele solicitate de mine au fost in cele din urma efectuate, Astra Asigurari a fost verificata a doua oara prin control la sediu in mai putin de un an, perioada in care se afla in monitorizare prin plan de masuri", spune Tudor.

Potrivit lui Tudor, rezultatele celui de-al doilea control nu ii sunt conoscute pentru ca a demisionat din functia de vicepresedinte al ASF in luna octombrie 2013."Prin urmare, masura luata astazi de ASF este efectul activitatii de control a CSA al carei presedinte am fost pana in aprilie 2013 si rezulta din nerespectarea de catre Astra Asigurari a planului de masuri dispus de catre Consiliul CSA. De altfel, administrarea speciala a Astra Asigurari nu este o sanctiune contraventionala in temeiul legii de functionare a sectorului de asigurari, respectiv Legea 32/2000, ci doar o masura administrativa pe care autoritatea o poate dispune in vederea ameliorarii modului de administrare a entitatii supravegheate, in temeiul Legii 503/2004", a spus Tudor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, marti, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la compania Astra, cea mai mare societate de asigurari de pe piata romaneasca, a anuntat presedintele ASF, Dan Radu Rusanu.

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a spus marti ca Daniel Tudor, presedintele CSA si vicepresedinte ASF, a protejat Astra.

„Domnul Daniel Tudor (presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - CSA - si vicepresedinte al ASF – n.r.) va avea multe de spus”, a adaugat seful ASF.


De asemenea, Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari a declarat marti ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a incalcat propria norma in momentul in care a decis intrarea in procedura de supraveghere speciala a companiei.

Dupa legislatia romana, sunt anumiti pasi care trebuie facuti in astfel de cazuri. Dupa discutiile avute cu ASF, trebuia sa ne solicite majorarea capitalului, asa prevede norma ASF. Dar ASF a sarit peste propria norma. Suntem socati de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai intamplat nicaieri in lume, ca regulatorul sa ia o decizie fara sa urmeze pasii prevazuti de lege. Nu stiu ce urmari va avea acest act, insa este socant si iresponsabil. Regulatorul trebuie sa actioneze foarte decent, confidential, pentru ca acesta este specificul pietei, dar ei au aruncat o bomba. Nici ei nu isi dau seama de impactul acestei decizii. Cat de mare este paguba, nimeni nu stie si nici nu o poate calcula”, a precizat Dan Adamescu.

El a precizat ca Astra are
2,6 milioane de asigurati, iar daca clientii si partenerii nu mai au incredere in companie, Astra moare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 02:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter