FINANTE-BANCI

Adamescu, Astra: Decizia ASF este socanta si iresponsabila. O atacam in justitie (Update 1)

18 februarie 2014, ora 17:59   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Dan Adamescu.jpg
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a incalcat propria norma in momentul in care a decis intrarea in procedura de supraveghere speciala a companiei Astra Asigurari, a declarat marti, Dan Adamescu, proprietarul companiei.

El a precizat ca va ataca in instanta decizia ASF pe care o considera socanta si iresponsabila.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, marti, deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la compania Astra, cea mai mare societate de asigurari de pe piata romaneasca, a anuntat presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, intr-o conferinta de presa.

“Dupa legislatia romana, sunt anumiti pasi care trebuie facuti in astfel de cazuri. Dupa discutiile avute cu ASF, trebuia sa ne solicite majorarea capitalului, asa prevede norma ASF. Dar ASF a sarit peste propria norma. Suntem socati de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai intamplat nicaieri in lume, ca regulatorul sa ia o decizie fara sa urmeze pasii prevazuti de lege. Nu stiu ce urmari va avea acest act, insa este socant si iresponsabil. Regulatorul trebuie sa actioneze foarte decent, confidential, pentru ca acesta este specificul pietei, dar ei au aruncat o bomba. Nici ei nu isi dau seama de impactul acestei decizii. Cat de mare este paguba, nimeni nu stie si nici nu o poate calcula”, a precizat Dan Adamescu.El a precizat ca Astra are 2,6 milioane de asigurati, iar daca clientii si partenerii nu mai au incredere in companie, Astra moare.

Adamescu sustine ca “toata aceasta teroare” a inceput in toamna anului trecut, cand Astra a cumparat Axa Romania, filiala celui mare mare asigurator din lume.

“Axa ne-a invitat pe noi, pe VIG, cel mai mare asigurator din Austria, si Aegon, cea mai mare firma de profil din Olanda, sa cumparam, si am castigat noi. A fost o lovitura de prestigiu extraordinara pentru Astra si pentru tara”, sustine Dan Adamescu, potrivit Agerpres.

El a precizat ca in urma preluarii Axa, capitalul Astra ar fi crescut cu 35 de milioane de euro. “ASF nu a aprobat nici acum contractul de preluare a Axa. Aceasta preluare ar fi rezolvat toate problemele Astra, dar nu s-a vrut asta”, a mai spus Adamescu.

Referitor la preluarea Axa Asigurari de catre Astra, Dan Rusanu, presedintele ASF, a spus marti ca decizia va fi luata marti. “Axa este o alta societate care este cumparata de aceeiasi actionari. Momentan cele doua companii (Astra si Axa) nu se pot comasa”, a spus presedintele ASF.

In ceea ce priveste protectia asiguratilor, el a precizat ca acestia nu sunt supusi niciunui risc.

“ASF are un fond de asigurare, daca nu ajunge, toti jucatorii trebuie sa acopere aceste sume, iar in final statul plateste. Asiguratul nu are niciun risc”, a subliniat Adamescu.

El a mai spus ca Astra a depus un plan de masuri, in decembrie 2013, care presupunea majorarea capitalului cu 140 de milioane de lei, insa acesta nu a fost discutat nici macar la nivelul ASF.

Astra Asigurari activeaza pe piata romaneasca de peste doua decenii. Compania s-a desprins in 1991 din fostul ADAS, colosul asigurarilor detinut de statul roman. Compania a deschis doua sucursale in afara Romaniei, in Ungaria, la finalul anului 2010, respectiv in Slovacia in decembrie 2012.

Redresare impusa de stat: Cea mai mare firma de asigurari risca falimentul (Articol initial)

18 februarie 2014, ora 14:43, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
asigurari.jpg
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a celei mai mari companii de asigurari din Romania, Astra, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu. Aceasta risca sa intre in faliment daca procedura esueaza.

Astfel, ASF a suspendat conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. 

Societatea Asigurare-Reasigurare Astra S.A. va fi in administrare financiara pana se redreseaza. Daca procedura de redresare esueaza, Astra intra in faliment, potrivit reprezentantilor ASF.

„In ultimii cinci ani societatea Astra nu a fost controlata aproape deloc. A avut un control in 2012 care s-a terminat in 2013. Verificarea a fost finalizata vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere ASF a venit luni, 29 aprilie. Singura masura luata a fost un plan de masuri esalonat in noua luni. In 2013 ne-a fost greu sa intervenim vizavi de planul de masuri instituit de fosta conducere”, a declarat presedintele ASF, Dan Radu Rusanu. El a mai spus ca Daniel Tudor, presedintele CSA si vicepresedinte ASF, a protejat Astra.

"In cazul unui eveniment major, Astra nu isi va putea onora obligatiile", a spus Rusanu.

„Domnul Daniel Tudor (presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - CSA - si vicepresedinte al ASF – n.r.) va avea multe de spus”, a adaugat seful ASF.

Presedintele ASF a precizat ca toate politele de asigurare emise de Astra raman valabile pana la expirare. Asiguratorul va fi obligat sa onoreze toate solicitarile care vin din politele de asigurare.

KPMG va trebui sa initieze "in regim de urgenta" procedurile legale de majorarea capitalului social pana la un nivel care sa permita societatii respectarea cerintelor de solvabilitate si lichiditate si sa faca inventarierea dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor fata de creditorii de asigurari, activitatea de verificare. Inventarierea si instrumentarea dosarelor se va face in regim de urgenta. 

Administratorul va lua masurile necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Dan Rusanu a mentrionat ca, simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Societatea Asigurare-Reasigurare Astra S.A. au fost impuse urmatoarele masuri:
  •  inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari;
  •  luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;
  •  interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie;
  •  interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF;
  •  luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi;
  •  inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii;
  •  reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute;
  •  efectuarea unui audit de catre un auditor reputat.
Dan Rusanu a mai spus ca se va accelera procedura de recuperare a imprumuturilor acordate in interiorul grupului si interzicerea de acordarea a noi imprumuturi.

Presedintele ASF a precizat ca imprumuturile intragroup au reprezentat pentru Astra 110 milioane lei, din care mai mult de 90% au mers catre societatea Medien Holding - Romania Libera. “O sa vedem cine a beneficiat de acest imprumut si de ce nu a fost restituit”, a adaugat Rusanu.

Rusanu a mai aratat ca sotia fostului ministru de Finante, Daniel Chitoiu, s-a autosuspendat din functia detinuta in ASF.

Sotia fostului ministu de Finante Daniel Chitoiu, Laura Chitoiu, a fost audiata vineri dimineata la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in dosarul "Carpatica" in care este acuzata de abuz contra intereselor publice.

Sotia fostului ministru al Finantelor, Laura Elena Chitoiu, fost director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), este urmarita penal, fiind acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, in dosarul "Carpatica", in care omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

"In anul 2014 controalele pentru societatile de asigurare vor continua cu fermitate,
in special in ceea ce priveste respectarea in termen a obligatiilor asumate de catre societatile de asigurare fata de asigurati in cazul contractelor obligatorii, respectiv politele RCA si a celor pentru locuinte", a mentionat presedintele ASF.

ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Un alt element notat in raport il reprezinta un imprumut acordat de compania de asigurari grupului Nova Trade, din care face parte si Astra, respectiv 105,3 milioane lei catre Medien Holding Srl.


Referitor la preluarea Axa Asigurari de catre Astra, Dan Rusanu a spus ca decizia va fi luata marti.

“Axa este o alta societate care este cumparata de aceeiasi actionari. Momentan cele doua companii (Astra si Axa) nu se pot comasa”, a spus presedintele ASF.

Axa Asigurari a fost preluata de catre cea mai mare companie de asigurari din Romania, Astra, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, fiind prima tranzactie in ultimii 23 de ani cand o companie cu capital romanesc preia un asigurator cu capital strain.

Axa Asigurari urmeaza sa fie integrata in Astra printr-o fuziune, miza in aceasta tranzactie fiind intarirea portofoliului de asigurari de viata al Astra cu cele 50.000 de contracte si venituri anuale de 10 mil. euro ale Axa, anunta compania de asigurari in noiembrie 2013.


Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), a declarat ca iesirea companiei Axa Asigurari de pe piata locala va avea un impact negativ asupra clientilor.

Astra Asigurari are un capital social 192,7 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ispas a spus:
19/02/2014 16:36
este inadmisibil ce salarii sunt la ASF.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 17:28
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter