- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

1 milion de români ar putea plăti facturi mai mici la energie. Decizia Guvernului pentru aprilie

01 Mar, 20:44 • Bumbeneci Diana
Aproape 1.000.000 de români ar putea plăti facturi mai mici la energie, din aprilie. Ordonanţa pregătită de Guvern
1 milion de români ar putea plăti facturi mai mici la energie. Decizia Guvernului pentru aprilie

Guvernul României

examinează posibilitatea reducerii plafonului maximal pe kWh începând din luna aprilie și prelungirea schemei de compensare la energie electrică, ceea ce ar putea aduce facturi mai mici la curent pentru aproximativ un milion de români.

Facturi mai mici pentru un milion de români

Conform planului Executivului, plafonul maximal actual de 1,3 lei pe kWh ar urma să fie redus, iar schema de compensare la electricitate și gaz ar putea fi extinsă până în anul 2026.

Deși prețurile la electricitate și gaze s-au stabilizat la niveluri anterioare crizei pe piețele internaționale, tarifele din facturile românilor au rămas neschimbate. Astfel, autoritățile propun scăderea plafonului maximal la 1,2 lei pe kWh, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență.

În prezent, consumatorii români au trei plafoane de prețuri la energie electrică, iar plafonul maxim este de 1,3 lei pentru cei care consumă lunar peste 255 kWh. Propunerea actuală vizează reducerea acestui plafon de la 1,3 lei la 1,2 lei.

Astfel, pentru un consum de 400 kWh, un consumator ar putea economisi aproximativ 40 de lei, reducându-se factura la 480 de lei.

Consumatorii industriali ar putea beneficia și ei de o reducere, de la 1,3 lei la 1 leu pe kWh. Totodată, autoritățile iau în considerare prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la energie până în martie 2026, în scopul reducerii sumelor datorate către furnizori, care în prezent depășesc patru miliarde de lei.

Ministrul Energiei, despre menţinerea prețului plafonat la energie

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat recent ce se va întâmpla cu plafonarea prețurilor la energie în următoarea perioadă. Oficialul a confirmat că prețul plafonat la energie va rămâne neschimbat până în martie 2025, astfel spun, nu va creşte, indiferent de opțiunea adoptată ulterior.

Vezi și: Marcel Boloș, anunț privind impozitele românilor. „Este cea mai bună alegere! Am beneficiat 20 de ani”

Oficialul a mai explicat că, după această dată, se va urma o evoluție graduală, transparentă și previzibilă pentru întregul lanț al pieței energetice.

Sebastian Burduja, despre facturi/Gov.ro
Sebastian Burduja, despre facturi/Gov.ro

„După martie 2025, în funcție de evoluția pieței, poate să continue această schemă sau să ajustăm anumite plafoane, putem să direcționam mai bine sprijinul către românii vulnerabili cu adevărat.

Toate aceste opțiuni sunt pe masă şi urmează ca, împreună cu toţi cei implicaţi în acest sistem, să definim ce se va întâmpla după.

Va fi o evoluţie treptată, transparentă şi predictibilă, pentru că e important atât pentru consumatori, cât şi pentru distribuitori şi producători, pentru întreg lanţul din piaţa energiei”, a explicat Burduja, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește anumite plafoane pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul susține că tema nu a fost încă discutată.

E foarte greu să estimăm ce se va întâmpla peste un an”, a transmis el.

Conform declarațiilor ministrului, fiecare consumator are opțiunea de a alege între diferiți furnizori pentru gaze naturale și energie electrică.

„Avem o lege care plafonează prețurile la gaze naturale şi energie electrică, care a dus românilor al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.

Pentru energie electrică sunt peste cinci milioane de gospodării care plătesc lunar o factură de 35 de lei, o factură absolut rezonabilă.

Statul român a făcut acest efort pentru a-i proteja pe români în condiţiile unei evoluţii impredictibile a pieţei, cu război în Ucraina şi, mai nou, cu un conflict în Orientul Mijlociu.

Guvernul face acest efort ca să menţină o stabilitate pentru clientul final. Până în martie 2025, nu dorim să intervenim pe această scheme de compensare/plafonare„, a adăugat Sebastian Burduja.

Ministrul a mai explicat că mulţi furnizori de energie practică preţuri sub plafonul stabilit de Guvern, iar consumatorii, dacă nu sunt mulţumiţi, îşi pot schimba „foarte uşor” contractele.

„Excepțiile vehiculate în spațiul public, cu oferte foarte mari, reprezintă opţiunea acelui furnizor, dar suntem într-o piaţă concurenţială, când românii pot alege oferta cea mai bună, iar ofertele sunt transparente.

Pe site-ul ANRE poţi face o comparaţie de preţuri şi la energie electrică şi la gaze naturale”, a precizat Burduja.

Vezi și: Vestea zilei de la MADR. Se acordă plăți în valoare de 1,5 miliarde de lei pentru o categorie de români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult