- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

1 octombrie va aduce noi măsuri de austeritate în România. De ce decizii se vor lovi românii

04 Sep, 14:57 • Bumbeneci Diana
Sunt discuții decisive astăzi, între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, despre măsurile de austeritate. Prima zi a lunii octombrie ar putea aduce noi măsuri de austeritate.
1 octombrie va aduce noi măsuri de austeritate în România. De ce decizii se vor lovi românii

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș dezbat din nou pachetul de măsuri economice. Marcel Boloș va prezenta varianta proiectului de lege cu care Guvernul va merge în Parlament pentru asumarea răspunderii. În pachet sunt cuprinse trei măsuri: cele fiscale, cele bugetare și cele privind combaterea evaziunii fiscale.

De ce măsuri de austeritate se lovesc românii începând din octombrie

Una dintre măsuri are legătură cu microînteprinderile. Până în prezent, cele două partide nu au reușit să găsească o formulă care sa fie agreată de ambele partide. Liberalii nu vor creșterea impozitării și cer ca pragul veniturilor microîntreprinderilor să nu fie scăzut, așa cum vrea PSD, pentru că afectează direct electoratul partidului.

Liberalii vor o impozitare de 1% pentru microîntreprinderile cu venituri de până la 60.000 de euro și 3% pentru cele de până la 500.000 de euro. Și atât.

Alte articole: Anunțul momentului pentru toți pensionarii din România. Șeful CNPP anunță schimbări majore. „OUG a fost adoptată în ședință de Guvern”

Marcel Ciolacu, despre măsurile de austeritate
Marcel Ciolacu, despre măsurile de austeritate

De partea cealaltă, social-democrații vor ca pragul veniturilor pentru impozitul de 3% să fie scăzut la 300.000 de lei, și chiar mai puțin, de 250.000. Așa ar combate și evaziunea fiscală și ar creste și încasările la buget.

În sprijinul variantei date de membrii PSD a venit și Comisia Europeană. CE a solicitat scăderea pragului de încasări la microîntreprinderi și regândirea fiscalității deoarece multe s-au transformat în paradisuri fiscale.

Iar recomandarea specialiștilor Comisiei e aproape identică cu cea a PSD, și anume scăderea pragului de încasări pentru microîntreprinderi la 300.000 de lei, dispariția impozitului de 1% și impunerea unui prag impozitare de 3%.

Măsurile care ar putea fi aplicate de la 1 octombrie 2023

  • eliminarea unor facilități fiscale (agricultură, construcții și IT)
  • plata contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale (PFA)
  • creșterea salariului minim la 3300 lei
  • creșterea taxelor pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță
  • taxe pe mașini și case scumpe
  • creșterea impozitelor pentru micile afaceri
  • TVA crescut pentru activități turistice și de agrement

Măsuri care ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie 2024

  • impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari, dacă impozitul pe profit de 16% este mai mic decât 1% din cifra de afaceri
  • majorarea accizelor pentru tutun, alcool și energie
  • creșterea salariului minim la 3750 de lei

Vezi și: Meteo 4-17 septembrie 2023. Meteorologii au anunțat când vine frigul în România. Cum va fi vremea în toate regiunile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult