- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2024 ar putea aduce un moment istoric în infrastructura din România. Sorin Grindeanu: „816 kilometri de autostradă în execuție, la CFR, 440 de kilometri”

18 Dec, 19:22 • Bumbeneci Diana
Grindeanu : 816 kilometri de autostradă în exectuție în 2024/La CFR Infrastructură, 440 de kilometri pentru modernizare și electrificare
2024 ar putea aduce un moment istoric în infrastructura din România. Sorin Grindeanu: „816 kilometri de autostradă în execuție, la CFR, 440 de kilometri”

816 kilometri de Autostradă și Drum Expres vor fi în execuție în 2024, iar la CFR Infrastructură sunt proiecte pentru modernizarea și electrificarea a 440 de kilometri de cale ferată, a anunțat luni, la Parlament, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Infrastructura din România va ajunge la un alt nivel în 2024

Pentru anul care va urma, Bugetul aprobat al Ministerului Transporturilor este de peste 30 de miliarde lei cu 20 de miliarde lei, finanțarea de la nivel european. Din cei 816 kilometri de Autostradă și Drum Expres în execuție, Ministrul Transporturilor estimează că aprox. 150 de kilometri vor fi dați în trafic.

Atunci când vine vorba despre marile lucrări la CFR Infrastructură sunt semnate cele 8 mari contracte Planul Național de Redresare și Reziliență pentru M 100 Caransebeș-Timișoara-Arad și M 300 Cluj -Oradea, iar pentru electrificare sunt propuse liniile Constanța-Mangalia, Videle-Giurgiu și M 500 Vicșani-Frontieră Ucraina.

Vezi și: VIDEO. Sorin Grindeanu promite că Strabag va deschide până la finalul anului drumul expres de legătură între Oradea și Autostrada Transilvania

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

„Valoarea totală a bugetului de investiții din fonduri europene este de 20 de miliarde lei, o creștere cu 29 % față de 2023. Vorbim despre fonduri prin PNRR, CEF (Connectig Europe Facility) și Programul Transport 2021-2027 din care cofinanțarea de la Bugetul de Stat este de 12 milairde lei. Anul viitor avem în execuție proiecte în valoare totală de 81 miliarde lei.

La anul, pe drumuri de mare viteză, autostrăzi și drumuri de mare viteză, în execuție sunt 816 kilometri cu o valoare totală de 55 miliarde lei. Pe calea ferată, 440 de kilometri, modernizare și electrificare. Și mai adaug un punct, achjiziție trenuri noi, 131 trenuri noi în valoare de 5 miliarde lei” a transmis Sorin Grindeanu.

Prin Fondul de Modernizare ar urma să fie cumpărate alte 60 de trenuri noi cu o valoare de 2,5 miliarde lei. Următoarele achiziții vor fi anunțate de Ministerul Transporturilor, însă cel mai probabil în prima parte a anului 2024.

Ai mai putea citi: Sorin Grindeanu confirmă deschiderea a două mari sectoare de drum. „Lotul Chețani-Câmpia Turzii de pe A3 și lotul 3 Craiova-Pitești se deschid săptămâna viitoare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult