- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2024 va fi un coșmar pentru șoferi! Ce se întâmplă cu RCA-ul de anul viitor. Consiliul Concurenței a făcut anunțul

06 Nov, 18:37 • Cornel Ghimeșan
Anul 2024 ar putea să vină la pachet cu o creștere semnificativă a prețului pentru polițele RCA. Consiliul Concurenței a tras un semnal de alarmă cu privire la acest subiect și la evoluția care ar putea fi simțită pe piața asigurărilor.
2024 va fi un coșmar pentru șoferi! Ce se întâmplă cu RCA-ul de anul viitor. Consiliul Concurenței a făcut anunțul

Explodează prețul RCA! Șoferii vor primi vești neplăcute, deoarece prețurile asigurărilor auto ar putea înregistra o creștere semnificativă în anul viitor, conform unui raport emis de Consiliul Concurenței. Acest fenomen ar fi generat de un dezechilibru între cererea și oferta de pe piață.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023. Schimbări de ultim moment. Mircea Fechet: „Ca ultimă soluție extremă, la care vreau să nu ajungem niciodată”

Într-un raport publicat luni dimineața, Consiliul Concurenței a avertizat că, începând cu 2024, costurile asigurărilor RCA ar putea să înregistreze o creștere semnificativă.

Acest lucru înseamnă că șoferii din întreaga țară ar putea fi nevoiți să achiziționeze polițe RCA la tarife mai ridicate decât cele la care erau obișnuiți sau vor avea varianta de a nu mai încheia astfel de polițe ceea ce ar duce, în mod evident, la reducerea numărului de mașini pe drumurile publice.

Consiliul Concurenței subliniază, de asemenea, că industria asigurărilor, în special segmentul RCA, a suferit schimbări semnificative în ultimii trei ani, în urma retragerii de pe piață a trei asigurători, dintre care doi aveau cele mai mari cote de piață în ceea ce privește asigurările de acest tip.

În octombrie 2023, când a fost adoptată măsura de plafonare a prețurilor RCA, una dintre companiile de asigurări semnase aproximativ 1,7 milioane de contracte de asigurare obligatorie, reprezentând aproximativ 17% din întregul număr de autovehicule la nivel național.

„În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA ale Euroins se suprapune cu încetarea plafonării tarifelor de primă RCA, până la sfârșitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asigurați RCA vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămași pe piață. Astfel, situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic și geopolitic actual, ce poate genera dificultăți financiare populației”, arată un raport publicat luni de Consiliul Concurenței.

La începutul lunii aprilie 2023, pentru a preveni un efect negativ, de creștere accentuată a tarifelor de primă, similar celui indus de falimentul City Insurance din ultimul trimestru al anului 2021, tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni, la nivelul celor practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.

Citește și: Românii vor putea vinde porci de Crăciun. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Va fi modificat acest ordin”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult