- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor putea vinde porci de Crăciun. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Va fi modificat acest ordin”

06 Nov, 17:51 • Bumbeneci Diana
Ministrul Agriculturii dă asigurări că românii vor putea vinde porci de Crăciun, cu o condiţie. Legea porcului se modifică în așa fel încât să nu mai existe nemulțumiri în rândul românilor.
Românii vor putea vinde porci de Crăciun. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Va fi modificat acest ordin”

Ministrul Agriculturii promite că românii vor putea vinde porci de Crăciun, cu o condiţie. Legea porcului se modifică
Românii vor putea să vândă porci în perioada Crăciunului, pentru că Ordinul ANSVSA privind normele de aplicare a legii va fi modificat, a anunţat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Românii vor putea vinde porci de Crăciun

Potrivit ordinului ANSVSA, oamenii pot crește porci doar pentru consum propriu.

„În această dimineață am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul președinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii și am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice”, a declarat Florin Barbu.

Poți citi și: ANSVSA impune reguli majore pentru crescătorii de porci. Măsurile se impun chiar înainte de Crăciun

Florin Barbu, despre vinderea porcilor
Florin Barbu, despre vinderea porcilor

Ministrul Agriculturii spune că, prin legea adoptată, au fost anumite norme de biosecuritate și pentru persoanele fizice.

„Sigur, orice mișcare de porc, valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, adaugă Barbu.

Oficialul a mai explicat că potrivit ordinului 130/2023 al ANSVSA, oamenii vor putea să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu vor mai putea să-i şi comercializeze.

Va fi modificat acest ordin și persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătorilor de Crăciun”, încheie Barbu, potrivit Mediafax.

Potrivit normelor, mișcarea porcinelor dintr-o exploatație comercială sau non-comercială se va face astfel:

a) în exploataţia noncomercială de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  • exploatații noncomerciale;
  • exploataţiile comerciale înregistrate sanitar-veterinar;
  • exploataţiile comerciale autorizate sanitar-veterinar;
    abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie:

  • exploatații noncomerciale;
  • exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar;
  • abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor și care sunt desemnate în conformitate cu art. 44, alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, în vederea sacrificării imediate; carnea proaspătă și produsele din carne, inclusive membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național, se arată în documentul ANSVSA.

Vezi și: Încep lucrările de amploare pe Centura Comarnic. Termenul de finalizare este noiembrie 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult