- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunț important! Românii ar putea fi liberi pe 24 decembrie 2022

20 Oct, 20:24 • Bocioacă Bianca
Potrivit Codului Muncii, românii beneficiază de 15 zile considerate a fi libere. Ziua de 24 decembrie ar putea fi considerată și ea, de anul acesta, sărbătoare legală.
Anunț important! Românii ar putea fi liberi pe 24 decembrie 2022

O inițiativă legislativă depusă la Senat prevede introducerea unei noi zile libere în calendar, și anume, 24 decembrie-Ajunul Crăciunului. În acest moment, subiectul este discutat în comisiile de specialitate, iar în cazul în care acesta va fi aprobat, actul normativ va modifica articolul 139 din Codul Muncii, potrivit stirilekanald.ro.

24 decembrie, zi liberă pentru români?

La nivelul instituțiilor din Uniunea Europeană, ziua de 24 decembrie este considerată sărbătoare legală.

Deputatul USR Marian Lazăr a depus la Parlament un proiect de lege privind completarea Codului Muncii, prin care propune ca data de 24 decembrie, mai exact Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală.

Citește și: Turcan propune introducerea a două contracte de muncă pentru români. Ce modificări aduce noul proiect adoptat de Senatori

Conform actului normativ: „la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după sintagma „1 decembrie” se introduce o nouă liniuţă, cu următorul cuprins:”24 decembrie – Ajunul Crăciunului”.

După cum spune deputatul, în România, Codul Muncii cuprinde ca sărbători legale, în care nu se lucrează, un număr de 15 zile, dintre care două sunt prima zi de Paște și prima zi de Rusalii, „acest număr de sărbători legale fiind mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene”, mai exact Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.

„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, a adăugat deputatul USR, menționând că românii respectă o serie de tradiții și se pregătesc să sărbătorească Crăciunul în ziua de 24 decembrie.

România are 15 zile considerate sărbători legale, dar în 2022 multe dintre acestea au picat în weekend, ceea ce le-a făcut să nu fie considerate, cu adevărat, zile libere.

Totodată, există posibilitatea unei punți, la fel ca și anul trecut, de 1 decembrie. În 2022, de Sfântul Andrei și 1 decembrie, există aceeași posibilitate, puntea fiind făcută de ziua de vineri.

Sărbători legale rămase în 2022

Iată care sunnt zilele libere rămase din 2022:

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)- miercuri
  • 1 decembrie (Ziua Națională)-joi-posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă(vinerea), dacă Guvernul va aproba
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul)- duminică și luni-minivacanță de 3 zile

Citește și: Românii care adoptă un copil vor beneficia de mai multe zile libere plătite. Iată cum va fi posibil acest lucru