- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

33 de percheziții la suspecți de înșelăciune și spălare de bani. 70 de firme au fost păgubite cu 2 milioane de euro

02 Nov, 09:23 • Bumbeneci Diana
Zeci de percheziții sunt organizate la aceste ore ale dimineții în județele Neamț, Brașov, Ilfov și în București. 70 de firme au fost prejudiciate cu aproximativ 2 milioane de euro.
33 de percheziții la suspecți de înșelăciune și spălare de bani. 70 de firme au fost păgubite cu 2 milioane de euro

Percheziții organizate într-un dosar vizând infracțiuni precum constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani. Verificările au loc în județele Neamț, Brașov, Ilfov și în București.

33 de percheziții la suspecți de înșelăciune și spălare de bani

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii DIICOT Bacău, organizează în această dimineață nu mai puțin de 33 de percheziții domiciliare în județele Neamț, Brașov, Ilfov și în municipiul București. Acetse percheziții  sunt făcute într-un dosar penal privind infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, și spălarea banilor.

Conform IPJ Bacău, începând din luna ianuarie 2022, în municipiul București s-ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de importante beneficii materiale prin săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

33 de percheziții la suspecți de înșelăciune și spălare de bani. 70 de firme au fost păgubite cu 2 milioane de euro
33 de percheziții la suspecți de înșelăciune și spălare de bani. 70 de firme au fost păgubite cu 2 milioane de euro

„Grupul infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat și alți membri, ar fi acționat în mod coordonat până în prezent, prin activitatea acestuia fiind cauzat un prejudiciu total de aproximativ 2 milioane de euro, în dauna a peste 70 de persoane juridice de pe întreg teritoriul țării, producători sau distribuitori de diferite mărfuri.

Acțiunile de inducere în eroare a persoanelor vătămate au avut loc în urma negocierii, încheierii și derulării unor contracte de vânzare-cumpărare mărfuri, pentru care nu ar fi existat niciodată intenția de a le achita, prin transmiterea unor instrumente de plată despre care se cunoștea încă de la completare că nu vor putea fi decontate pentru lipsa disponibilului în cont, în scopul obținerii unor foloase materiale injuste”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Păduraru.

Mai poți citi: Doi antreprenori români au lansat un proiect inedit. WonderBaby, prima aplicație românească menită să sprijine părinții

Primele date de la percheziții. Cum acționau membrii grupării 

Anchetatorii au transmis că activitatea grupului infracțional organizat, constituit și din apropiați ai unor grupări infracționale din municipiul București, a fost bine pregătită luni îndelungate.

„Într-o primă etapă, membrii grupului ar fi preluat în mod succesiv, prin persoane interpuse, de condiție socială precară, în scopul înlesnirii comiterii infracțiunii de înșelăciune, 3 societăți comerciale, toate cu istoric financiar-bancar și comercial pozitiv, cărora le-ar fi încheiat și asigurări de credit comercial, cu intenția de a crea o aparență de bonitate și stabilitate financiară, astfel încât furnizorii comerciali să accepte livrarea de mărfuri cu plata la termen”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

În cea de-a doua etapă, conform datelor strânse de la percheziții, după ce societățile au fost preluate, membrii grupării au trecut la alt nivel. Au fost create email-uri speciale, au fost lansate cereri de ofertă pentru persoane juridice, pentru producători și pentru distribuitori de mărfuri și produse, precum autovehicule, combustibili, utilaje, uleiuri, vopseluri și materiale de construcție, echipamente de protecție în construcții, cherestea, piese auto, aparatură casnică de mică sau mare dimensiune, aparatură electronică și telefoane mobile, produse de birotică și papetărie, produse alimentare și produse congelate.

„Pentru a evita întâlnirea cu reprezentanții furnizorilor și, implicit, identificarea ulterioară de către organele de urmărire penală, membrii grupului au transmis contractele, facturile sau instrumentele de plată prin intermediul altor persoane, prin poștă sau prin email. Fiecăruia dintre membrii grupului i-a fost atribuită o calitate și o identitate falsă în cadrul societăților comerciale folosite în circuitul infracțional, fiindu-le interzis în mod expres să acționeze în afara ‘zonei de responsabilitate’. Aceștia au dobândit cunoștințe de specialitate în domeniu și au folosit termeni specifici în discuțiile purtate cu reprezentanții persoanelor vătămate”, a adăugat subcomisarul Cătălina Păduraru, după debutul perchezițiilor.

Pentru fiecare societate comercială utilizată în activitatea infracțională, ar fi fost închiriate mai multe depozite intermediare, de obicei în mai multe județe din țară, unde mărfurile erau descărcate și ulterior încărcate și transportate către alte puncte de depozitare sau diverși clienți. Trebuia doar să se țină cont ca marfa să fie livrată direct beneficiarului final, cu excepția situației în care transportatorul era un apropiat al grupului infracțional organizat.

 „Din cercetări, a rezultat faptul că, în a treia etapă, produsele obținute în mod ilicit ar fi fost valorificate în două moduri: fie au fost vândute, fără documente legale, unor persoane fizice sau juridice la un preț care reprezenta între 40% și 50% față de valoarea de achiziție, fie au fost reintroduse, în mod fictiv, în circuitul comercial, prin întocmirea în fals a unor documente financiar-contabile, în numele altor societăți controlate de grupul infracțional organizat, ascunzându-se proveniența reală a mărfurilor. În acest sens, o parte dintre produse au fost chiar valorificate prin procedura de ofertare publică, fiind achiziționate de către instituții cunoscute din România”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

Conform comunicatului de presă, aceste percheziții sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Birourilor de Combatere a Criminalității Organizate din Brașov, Neamț și Ilfov. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. La acțiune participă și forțe din cadrul Jandarmeriei Române.

Ai mai putea citi și: Cele mai performante afaceri din România vor fi premiate astăzi de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult