- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

4 industrii unde prețurile se vor majora cu până la 25% până în august. Românii nu vor scăpa de scumpirile alimentelor

29 Jun, 09:24 • Constantin Cristina
Managerii estimează scumpiri de până la 25% până în luna august în patru sectoare din România. Iată industriile în care au loc majorările de prețuri.
4 industrii unde prețurile se vor majora cu până la 25% până în august. Românii nu vor scăpa de scumpirile alimentelor

Unele sectoare din România se așteaptă la scumpiri destul de mari până în luna august. Managerii estimează o majorare a prețurilor ce depășește 25%, a informat ziare.com.

Cele patru industrii unde se preconizează creșteri ale prețurilor sunt: construcții, comerțul cu amănuntul, industria prelucrătoare, servicii. INS arată că ar putea fi vorba de o creștere a activității în construcții și în comerțul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și în servicii.

Citește și: Victor Ponta: „Avem cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Avem o administrație mai ineficientă decât în anii 90′”

4 industrii unde prețurile se vor majora cu până la 25% până în august. Românii nu vor scăpa de scumpirile alimentelor

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Pentru industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producției și a numărului de angajați. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni de aproximativ 14%.

industrii, scumpiri
industrii, scumpiri

În domeniul construcțiilor, Potrivit estimărilor din luna iunie 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producției cu 23%. Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariați în limita a 11%.În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora de până la 26%.

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendință de creștere a activității economice de până la 17%. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +13%).Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariați de până la 12%. Managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul de 25%.

De asemenea, industria de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni în limita a 9%. Totodată, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariați, iar, conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată, arată estimările din iunie 2023.

Alte articole: Vești bune! Inflația a continuat să scadă la 10,6% și în luna mai, în ciuda scumpirilor produse pe bandă rulantă la alimentele de bază