- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Victor Ponta: „Avem cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Avem o administrație mai ineficientă decât în anii 90′”

19 Jun, 23:57 • Cornel Ghimeșan
România are de-a face cu cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani, spune Victor Ponta, fostul premier al României.
Victor Ponta: Avem cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Avem o administrație mai ineficientă decât în anii 90′

Avem cele mai mari scumpiri la alimente în România, din ultimii 20 de ani, iar românii abia mai fac față cu cheltuielile.

Victor Ponta: „Avem cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Avem o administrație mai ineficientă decât în anii 90′”

„Mâncarea este foarte scumpă. Avem o administrație mai ineficientă decât în anii 90′. Românii sunt deștepți, însă acceptă prea multe. În ultimii 5 ani, țara noastră nu a avut niciun fel de politică economică. Liviu Dragnea a avut o idee bună în ceea ce privește economia românească, dar de atunci nu am mai auzit un lider care să facă o astfel de idee. Nu am auzit pe cineva care să spună: «domnule, eu vreau să cresc pui, să produc ceva» sau că ar vrea să fim exportatori de ceva. De la Dragnea n-a mai existat nicio politică economică. Un prieten mi-a spus că importăm 90% din carnea de porc. În România se închide un județ dacă apare pesta porcină. În plus, toată lumea vine în control, nu vine nimeni să te ajute”, a declarat Victor Ponta la Gândul.

Citește și Măsuri mai relaxate în supermarketuri propuse de Comisia Europeană. Alimentele modificate genetic ar putea ajunge neetichetate pe rafturi

Băncile din România au avut cel mai mare profit anul trecut, a mai spus politicianul. „Banii sunt luați de la români, nu din alte țări. Ne uităm și la statul român, la Guvern, care ar trebui, teoretic, să se împrumute cel mai ieftin”.

Europa, și implicit România, se confruntă cu scumpiri uriașe la alimentele de bază în ultima perioadă. Zahărul, laptele și ouăle au ajuns să fie produse pe care nu și le mai permite chiar oricine. În țara noastră, zahărul e alimentul care s-a scumpit cel mai mult, cu aproape 60%. Conform INS, în topul scumpirilor sunt și cartofii, ouăle, laptele și pâinea urmează în topul scumpirilor.

Alimentele de bază care s-ar putea ieftini. Guvernul vrea plafonarea adaosului comercial

Noul Guvern condus de Marcel Ciolacu a spus că vrea reducerea prețurilor la alimentele de bază prin plafonarea adaosului comercial. Așadar, laptele, carnea, uleiul şi fructele s-ar putea ieftini.

Citește și Noul Guvern are planuri pentru prețurile la alimente. Marcel Ciolacu: „Asta vrem să facem imediat”

În prezent, comercianții stabilesc după bunul plac adaosul comercial, neexistând o limită maximă. Astfel că adaosurile comerciale variază între 30% și 300%. Spre exemplu, un borcan cu dulceață la producător costă circa 14 lei, iar în supermarketuri poate ajunge la 20 de lei, deci adaosul este de 40%.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult