- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

4 miliarde de euro, fonduri alocate pentru cercetătorii români. Ministrul Bogdan Ivan a făcut anunțul

08 Mar, 12:27 • Fundeanu Madalina
Se dau bani pentru cercetătorii români. Bodgan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a anunțat că aceștia pot accesa fonduri de 4 miliarde de euro.
4 miliarde de euro, fonduri alocate pentru cercetătorii români. Ministrul Bogdan Ivan a făcut anunțul

Cercetătorii români, alături de universităţile şi companiile de cercetare-dezvoltare din România, pot accesa fonduri de 4 miliarde de euro, potrivit anunțului făcut de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, citat de Antena 3 CNN.

Bani pentru cercetătorii din România

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că cercetătorii români, universitățile și companiile de cercetare-dezvoltare din țară, pot accesa fonduri în valoare de 4 miliarde de euro, prin participarea la consorții internaționale, în cadrul finanțărilor derulate prin componenta Widening a Programului Horizon Europe.

Anunțul ministrului a fost făcut în cadrul unui eveniment dedicat accesării acestor fonduri.

„În ultimele șase luni, Guvernul României, prin programe anuale sau multianuale, a deschis competiții care totalizează 5 miliarde de lei, adică aproape 1 miliard de euro, fiind vorba despre competiții la care sunt eligibile atât institutele, cât și asocierile dintre ele, universitățile, precum și asocierile dintre ecosistemul public și cel privat”, a spus ministrul Bogdan Ivan.

Ai mai putea fi interesat și de: Disponibilitatea spațiilor de birouri oferite la subînchiriere este în creștere. În ultimii 3 ani a fost atins cel mai înalt nivel din istoria pieței imobiliare din București

bani pentru cercetătorii români
bani pentru cercetătorii români

„Am avut o discuție aplicată despre oportunităție substanțiale de finanțare a cercetării românești.

4 miliarde de euro sunt prevăzute doar pentru componenta Widening din progamul-cadru Horizon Europe, iar România are calitatea de beneficiar direct, în calitate de stat inovator emergent.

Evenimentul de astăzi este esențial pentru transformarea țării noastre într-un hub regional pentru tehnologii emergente.”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

În cadrul acestui eveniment, reprezentanţii Comisiei Europene au purtat un dialog important cu organizaţiile-fanion ale cercetării româneşti.

„Într-un peisaj competitiv la nivel global, Uniunea Europeană nu are altă alternativă decât să-și consolideze capacitățile. Concurenţa este foarte mare.

Performanța României în cadrul Horizon Europe crește constant.

Performanţa cercertătorilor români şi a companiilor este în concordanță cu cea a colegilor din celelalte țări”, a spus Iliana Ivanova, comisarul european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

Programul Horizon Europe oferă astfel de oportunități pentru cercetătorii și instituțiile de cercetare din România pentru a-și consolida prezența și contribuția la proiecte de cercetare și inovare la nivel european.

Vezi și alte știri: Două categorii de români rămân cu pensiile înghețate după recalculare. Cine nu va primi bani în plus