- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

49 de proiecte au fost depuse în prima sesiune a programului INVESTALIM. Ministrul Agriculturii: „Am reușit împreună cu fermierii și procesatorii români să demarăm un program de succes”

27 Dec, 19:44 • Fundeanu Madalina
Ministrul Agriculturii a anunțat că 49 de proiecte au fost depuse în prima sesiune a programului INVESTALIM. Bugetul a fost epuizat.
49 de proiecte au fost depuse în prima sesiune a programului INVESTALIM. Ministrul Agriculturii: „Am reușit împreună cu fermierii și procesatorii români să demarăm un program de succes”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că programul INVESTALIM este „un real succes”, deoarece procesatorii români au depus 49 de proiecte în valoare totală de peste 1 miliard de euro, incluzând și cofinanțarea, în prima sesiune de depunere de proiecte, conform Digi24.

Ministrul Agriculturii a anunțat că 49 de proiecte depuse în prima sesiune a programului INVESTALIM

„Reamintesc tuturor că prin programul INVESTALIM statul român pune la dispoziție 600 de milioane de euro pentru că avem nevoie de cât mai multe unități de procesare în România.

Prin programul  INVESTALIM sprijinim înființarea și modernizarea unităților de procesare, în domenii deficitare, cum ar fi: prelucrarea și conservarea cărnii, industria peștelui, a cartofilor, domeniul prelucrării fructelor și legumelor, al sucurilor din fructe, fabricarea brânzeturilor, a uleiurilor, produselor de morărit, a pâinii sau a zahărului”, a spus ministrul.

„Ne-am luat angajamentul să întărim siguranța alimentară a României și să oferim sprijin procesatorilor pentru a avea cât mai multe produse românești pe piață.

Suntem pe drumul corect! Am reușit împreună cu fermierii și procesatorii români să demarăm un program de succes care să îi ajute pe toți cei care vor să producă românește”, a adăugat el.

„Numai așa vom putea cumpăra românește mai multe produse, mai bune, mai diversificate, din fabricile românești”, a mai spus Barbu.

Despre același subiect: INVESTALIM 2023. Ministrul Florin Barbu anunță câte proiecte s-au depus în România

programul INVESTALIM
programul INVESTALIM

Proiectele vor fi de minimum 500.00 de euro, dar proiectul poate ajunge, cu un grant de la bugetul de stat, până la 50 de milioane de euro, a precizat ministrul.

Noul director general APIA

Numirea lui Ionuț Lupu în fruntea APIA a venit la numai o zi după ce ministrul Agriculturii a dat luni un ultimatum conducerii agenției să deblocheze dosarele fermierilor care au fost la control prin monitorizare și a căror plăți sunt în continuare blocate în sistemul APIA, scrie agrointel.ro.

„Începând cu data prezentutui ordin, Lupu Ionuț, consilier superior gradația 3 în cadrul aparatului central at Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură exercită cu caracter temporar funcția pubtică de conducere de stat temporar vacantă de director general gradul ll din cadrul aparatului central al APIA pe perioada în care titularul postului este numit în funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, se arată în ordinul de ministru.

Ionuț Lupu este fostul directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO și fermier în județul Neamț, iar începând de marți îl înlocuiește la șefia APIA pe Cornel Turcescu, care a preluat temporar conducerea din  data de 4 septembrie, după ce Adrian Pintea a fost numit secretar de stat în MADR și s-a suspendat din funcție.

Vezi și: Romgaz a anunțat că va finaliza până la 31 decembrie 2024 centrala de la Iernuț. Proiectul a avut o întârziere de 4 ani