- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

500.000 de lei de la stat pentru antreprenorii care vor să-și dezvolte afacerile. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

09 Nov, 12:42 • Bocioacă Bianca
Antreprenorii care dețin firme mici și mijlocii - înființate cel târziu până la sfârșitul anului 2019 - ar putea primi sprijin din partea statului.
500.000 de lei de la stat pentru antreprenorii care vor să-și dezvolte afacerile. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat relansarea programului „Comerț și Servicii”, prin care antreprenorii care doresc să își dezvolte afacerile vor putea primi ajutoare de până la 500.000 de lei.

Programul „Comerț și Servicii” urmează să fie reluat după aproape cinci ani. MEAT speră ca până la finalul acestui an să înceapă și înscrierile.

Citește și: Bacău poate deveni un hub logistic pentru toată Moldova, dar şi pentru viitoarele investiţii. Antreprenorii semnalează probleme legate de lipsa forței de muncă și a banilor. Cifra de afaceri generată de antreprenorii din Bacău rezultă 25-30% din PIB-ul României

Antreprenorii români primesc ajutor de la stat

Antreprenorii care vor să-și dezvolte afacerile vor putea primi bani de la bugetul de stat dacă vor face un credit de investiții de minimum 250.000 de lei. Suma decontantă nu va fi mai mare de 500.000 de lei și va reprezenta 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru cumpărarea unei mașini, unui utilaj sau instalații de lucru, de exemplu.

Pot beneficia de acest sprijin companii din diverse sectoare ale economie, precum construcțiile, transporturile, comerțul sau HoReCa.

Citește și: Antreprenorii de astăzi! Acești tineri au pus bazele unei afeceri de succes, în care vând unul dintre cele mai vechi și apreciate alimente din lume

Pentru această ediția a fost stabilit un buget de peste 74 de milioane de lei care ar putea beneficia aproximativ 150 de afaceri. A fost anunțat bugetul și pentru perioada 2024 – 2027, care trece de 289 de milioane de lei.

„Practic va fi o înscriere pe o platformă pe baza unui formular, pe o cerere de înscriere care după aceea va fi trimisă către băncile partenere. După ce se verifică bancabilitatea acestor companii și disponibilitatea pentru finanțare se revine în cadrul ministerului pentru analiză din punct de vedere al codurilor CAEN eligibile, criteriile de minimis pentru că practic este o finanțare de minimis și după care se trece la partea de contractare” spune Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, potrivit stirileprotv.ro.

„Procedura de decontare prevede ca aceasta să se realizeze după ce sunt achiziționate echipamentele în totalitate. Mai pe românește furnizorul trebuie să livreze echipamentele, să ajungă în curtea beneficiarului, să fie primite și abia apoi să fie achitate prin acel mecanism de credit bancar”, a declarat Sterică Fudulea, secretar general Consiliul General Întreprinderi Mici și Mijlocii, potrivit sursei citate.