- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

70.000 de euro finanțare pentru români. Ce documente ai nevoie pentru a obține sprijinul financiar

17 May, 10:30 • Bumbeneci Diana
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță un nou sprijin pentru tinerii fermieri. Ajutorul financiar este în valoare de 70.000 de euro.
70.000 de euro finanțare pentru români. Ce documente ai nevoie pentru a obține sprijinul financiar

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) promite românilor că va lansa noua intervenție pentru instalarea tinerilor fermieri la sfârșitul lunii iunie. Situația este una destul de dificilă, având în vedere că până acum nu există nici măcar un ghid provizoriu publicat. În acest sens, deși teoretic mai au doar o lună și jumătate pentru a-și pregăti proiectele, tinerii fermieri nu știu încă toate condițiile exacte pe care trebuie să le îndeplinească, conform AgroTV.

Finanțare de 70.000 de euro pentru fermieri

Conform AgroTV, pentru a-i putea sprijini pe cei care sunt interesați de această formă de finanțare de la AFIR, realizatorul Ovidiu Ghinea a vorbit în emisiunea „Agricultura la Raport” cu consultanți care se ocupă de elaborarea proiectelor pe fonduri europene. Aceștia au explicat, pe scurt, care sunt documentele pe care trebuie să le aibă în vedere tinerii fermieri care vor să obțină finanțare.

Vezi și: Un nou sprijin de 30.000 de euro pentru români. AFIR anunță cum pot fi obținuți banii

Finanțare fermieri
Finanțare fermieri

Fermierii ar trebui să știe cam ce documente trebuie să-și pregătească până la depunerea proiectului. Până acum nu avem nici condițiile, nici ghidurile, dar eu cred că documentele vechi vor rămâne, în mare parte, obligatorii.

Trebuie să aibă documente de proprietate sau folosință a terenurilor agricole. În acest sens, fermierii trebuie să aibă în vedere declarațiile depuse la APIA ca și entitate juridică, să aibă contractele de arendare pregătite. O să aibă nevoie de un tabel centralizator cu contractele de arendare. Contractele de vânzare-cumpărare sunt necesare pentru cei care realizează investiții ce au nevoie de autorizație de construire, dar pentru terenurile agricole este suficient doar dreptul de proprietate sau contractul de arendare. Este necesar contractul de comodat sau închiriere pentru cei care au, de exemplu, stupi; este nevoie să aibă măcar un contract de închiriere pentru unde vor amplasa stupii sau vatra stupinei. (…) Contractul de afectațiune, tot așa, între PFA și persoană fizică.

De asemenea, în ceea ce privește studiile în domeniu, obligatoriu trebuie să aibă la dosar diploma; nu este suficientă adeverința, trebuie să aibă documentul că a finalizat cursul în domeniul proiectului. Mai este necesar un extras din registrul exploatației, adeverința de la medicul veterinar pentru cei care au animale, adeverința de la ANZ pentru cei care au albine, copie după registrul agricol, copie după bilanț pentru firmele care au deja minim un an de activitate, PFA-urile și II-urile trebuie să aibă declarațiile depuse la finanțe. Mai este nevoie de copie după reprezentantul legal și documentele societății, actele de studii pentru minim opt clase, datele de identificare bancare. (…) În principiu, aceste documente vor fi obligatorii”, a precizat consultantul Gabriela Fekete pentru AGRO TV.

Finanțarea pe care o pot obține tinerii fermieri este de 70.000 de euro/fermă. Rata de finanțare este de 100%, banii fiind împărțiți în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea planului de afaceri.

Te mai poate interesa: Fermierii pot primi între 70.000 și 200.000 de euro. Cum se pot obține banii de la AFIR

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult