- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere

21 Feb, 23:03 • Polojan Tudor
În sectorul bugetar sunt disponibile peste 90.000 de locuri de muncă. Guvernul a dat undă verde la angajări.
90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere

Guvernul României a deblocat locurile disponibile în sectorul bugetar pentru anul 2022. Mai mult de 90.000 de români se pot angaja într-o instituție de stat, pe posturile libere care sunt deja bugetate. La momentul actual, România are 1.255.323 de bugetari, scrie ziare.com.

Instituțiile care își doresc să angajeze noi oameni în sistem au scos deja la concurs sute de locuri rămase libere, cele mai multe sunt în educație, sănătate și în instituții de forță.

Te-ar mai putea interesa și: Poșta Română, mesaj de ultimă oră pentru români, DNSC avertizează! Riscați să fiți înșelați! Care este strategia hackerilor

90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere / sursa foto: wall-street.ro
90.000 de locuri de muncă libere la stat! Educația se confuntă cu un deficit imens. Posturi libere și la alte ministere / sursa foto: wall-street.ro

Ce instituții au locuri de muncă vacante

Potrivit unei analize făcute de Guvernul țării privind datele cu numărul angajaților din administrația publică centrală, din cele aproximativ 815.000 de posturi, 90.000 sunt libere. Cele mai multe posturi vacante din sectorul bugetar sunt la Ministerul Educației, unde este nevoie de aproape 22.000 de noi angajați.

O altă instituție care va face angajări anul acesta este Ministerul Afacerilor Interne (MAI), cu peste 15.000 de posturi vacante. Tot de aproximativ 15.000 de noi angajați este nevoie și în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Ministerul Sănătății are un deficit de personal de aproximativ 12.800 de oameni.

La Justiție sunt disponibile peste 3.800 de posturi pentru anul 2022. Nu mai puțin de 3.100 de angajări se vor face și la Ministerul Finanțelor.

Guvernul a decis să mențină în plată și voucherele de vacanță pentru toți bugetarii, de 1.450 de lei. Statul face, în acest fel, cheltuieli importante cu plata salariilor. Conform ultimelor date publicate, în 2022, cheltuielile cu salariile bugetarilor au ajuns la 7,7% din Produsul Intern Brut (PIB).

În țara noastră este bătaie pe locurile de muncă de la stat. Anual, numărul bugetarilor este în creștere, iar anumite ministere sunt fruntașe atunci când vine vorba despre volumul angajaților. Peste un milion de posturi erau ocupate în noiembrie 2022, iar dintre acestea, mai bine de jumătate erau în administrația publică, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF).

Chiar dacă încă mai au nevoie de personal, cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistrează la Ministerul Educației, respectiv 294.207. Pe locul doi se clasează Ministerul Afacerilor Interne – 125.370. Urmează Ministerul Apărării Naționale – 74.276 și Ministerul Finanțelor – 24.861 și Ministerul Sănătății -18.270 de angajați.

Mai citește și: Ministerul Educației, anunț de ultimă oră! La primul cutremur, școlile care funcționează în clădirile cu risc seismic s-ar putea prăbuși

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult