- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost construită prima bancă de alimente din România, în Sectorul 6. Cum arată și când va putea fi folosită

02 May, 15:25 • Fundeanu Madalina
Prima bancă de alimente din România a fost construită în Sectorul 6. Aceasta va ajuta la diminuarea risipei alimentare și la eficientizarea costurilor.
A fost construită prima bancă de alimente din România, în Sectorul 6. Cum arată și când va putea fi folosită

Primăria Sectorului 6 vine cu un nou program care contribuie la diminuarea risipei alimentare și la eficientizarea costurilor. A fost construită o bancă de alimente și o cantină socială pentru persoanele defavorizate chiar în acest sector. Este un concept 2 în 1, primul de acest gen înființat de o autoritate publică din România, conform Antena 3 CNN.

Prima bancă de alimente din România a fost construită în Sectorul 6

În România, aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare sunt risipite anual. Cea mai mare cantitate de mâncare se aruncă de Sărbători, când românii cumpără și gătesc mai mult decât e necesar. Tot în această perioadă, magazinele se aprovizionează și ele cu marfă pe care nu reușesc să o vândă în totalitate.

Banca de alimente și cantina socială se află una lângă alta, pe Calea Giulești 236, pe terenul donat de Biserica Ortodoxă Română. Sunt construite de Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, care le va operaționaliza. Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de acestea, cum ar fi vârstnici cu pensii mici, familii monoparentale sau cu mulți copii, șomeri.

Cele două clădiri sunt deja finalizate. Banca de alimente are regim de înălțime P+1E și o suprafață construită de 1.406 mp. Este dotată cu două camere frigorifice și una de refrigerare, rafturi cu alimente neperisabile, bucătărie mare, industrială, zone de preluare și distribuție. Cantina are doar parter, întins pe o suprafață de 446 mp. Într-un spațiu luminos, cu pereți de sticlă, dotat cu mese și scaune, oamenii vor lua masa. În spate, cantina va avea o bucătărie mai mică, unde se va face platingul.

Citește și: Vești bune pentru fermieri! Ajutoarele de minimis au fost dublate: majorare la 50.000 de euro pe fermă

Prima bancă de alimente din România
Prima bancă de alimente din România

Banca de alimente și cantina socială dețin propria stație de compost și punct de colectare separată a deșeurilor, pentru a se ajunge la „zero waste”. În plus, vor dispune de o flotă de autoutilitare frigorifice care vor colecta alimentele de oriunde din țară.

În momentul de față, se lucrează la ultimele amenajări exterioare și la partea de rețele (cabluri de electricitate, centrală, alarmă…). Urmează mobilarea și dotarea lor cu toate cele necesare, apoi obținerea autorizațiilor și angajarea de personal. Vor fi date în folosință în toamna acestui an.

„Banca de alimente va fi administrată precum o întreprindere socială și va angaja inclusiv persoane cu dizabilități. Conceptul este aplicat cu mare succes în societățile occidentale. Ambiția mea este ca în circa 6 luni, maximum un an de la realizarea investiției, acesta să se autosusțină financiar”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Date statistice

  • 15% din alimentele din magazine expiră și ajung la gunoi;
  • Acasă, în 47% din cazuri, principala cauză a risipei alimentare este achiziționarea excesivă de produse și expirarea termenului de valabilitate înainte de a fi consumate;
  • Conform unui studiu recent, la noi în țară, cel mai mult se aruncă: mâncarea gătită (48%), legumele (37%), pâinea și produsele de panificație (35%) și fructele (34%);
  • Aproape 88 de milioane de tone de alimente sunt risipite în fiecare an, în UE;
  • În România, anual, se aruncă 2,5 milioane de tone de mâncare.

Context:

  • 21% dintre români se confruntă cu lipsuri materiale severe și au dificultăți în asigurarea hranei zilnice;
  • 38% dintre șomerii tineri, 19,5% dintre vârstnici și 27% dintre copii nu își pot satisface nevoile alimentare de bază;
  • 40,4% dintre familiile cu trei sau mai mulți copii și 23,8% dintre familiile monoparentale trăiesc sub pragul sărăciei.

Vezi mai multe știri: Comandă RECORD de mici la o terasă din Capitală. Românii au profitat din plin de ziua de 1 Mai