- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A început oficial campania națională de strângere de semnături pentru aderarea României la Schengen. Eugen Tomac: „Toți cetățenii să semneze petiția „România merită în Schengen”

03 Mar, 22:36 • Bumbeneci Diana
Românii pot semna prima petiție oficială pentru aderarea la Schengen. Eugen Tomac a anunţat lansarea campaniei naţionale de strângere de semnături pentru accesul României în spaţiul Schengen, iar mai apoi rezultatele vor fi prezentate în fața Comisiei Europene.
A început oficial campania națională de strângere de semnături pentru aderarea României la Schengen. Eugen Tomac: „Toți cetățenii să semneze petiția „România merită în Schengen”

Liderul PMP şi eurodeputatul Eugen Tomac a anunţat, prezent la Timişoara, lansarea campaniei naţionale de strângere de semnături pentru petiţia „România merită în Schengen”. S-a luat această decizie după ce eurodeputatul a cerut și o acţiune împotriva Consiliului UE în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a anula votul nelegal din 8 decembrie 2022.

Românii pot semna prima petiție pentru aderarea la Schengen

Vezi și: România mai are de așteptat pentru intrarea în Schengen. Proiectul de aderare nu se află pe agenda consiliului JAI din ședința care va avea loc în martie

În acest context, cu ajutorul acestei campanii, Eugen Tomac va depune o petiţie la Comisia de Petiţii a Parlamentului European prin care va solicita Parlamentului să intervină în acţiunea pe care deja a declanşat-o la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Este nevoie însă de milioane de semnături pentru ca această campanie să prindă un adevărat contur.

Din capitala culturală a Europei, Timişoara, dăm startul unei campanii de strângere de semnături pentru accesul României în Spaţiul Schengen. Semnăturile sunt necesare pentru a determina Parlamentul European să intervină în acţiunea pe care deja am declanşat-o la CJUE prin care am contestat veto-ul Austriei şi Olandei în privinţa accesului ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie european. Prin urmare, începând de astăzi îi invit pe toţi, pe absolut toţi cetăţenii români, dar nu numai, să semneze petiţia „România merită în Schengen”. Acesta este un drept dobândit prin efortul tuturor românilor.

După 8 decembrie 2022, fiecare zi reprezintă încălcarea acestui drept. Această contestaţie pe care am iniţiat-o la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene rămâne singura cale prin care putem intra în Schengen în lipsa oricărui orizont ca o negociere politică între stat să fie dusă la bun sfârşit. Este o chestiune de demnitate naţională şi de libertate, lucruri pe care le putem apăra căutând dreptatea la CJUE”, a declarat Eugen Tomac, în conferinţa de presă de la Timişoara., conform sursei citate.

Eugen Tomac a fost cel care a contestat, în 8 februarie, votul din Consiliul JAI semnalând nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România.

Membrii Consiliului JAI vor fi obligaţi să acorde un vot bazat pe cerinţele tehnice de aderare la spaţiul de liberă circulaţie, şi nu va mai putea fi dat „un vot politic”, dacă Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene va constata că decizia prin care României i se refuză aderarea la spaţiul Schengen este una nelegală, fiind admisă acţiunea depusă.

Petiție privind aderarea României la Schengen
Petiție privind aderarea României la Schengen

Petiția poate fi semnată AICI: https://romaniainschengen.ro/. 

Eugen Tomac vede soluția finală: proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Reiterăm faptul că Europarlamentarul PMP Eugen Tomac este de părere că țara noastră a fost pedepsită pe nedrept prin neaderarea la Spaţiul Schengen în ședința din 8 decembrie. Potrivit reprezentantului de la P.E., doar un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene poate tranşa această chestiune.

„Răspunsul este foarte simplu, există un singur stat care ne sancţionează pe nedrept şi acel stat se numeşte Austria. Austria, până la această oră, nu a formulat, niciun argument raţional care să ţină de Spaţiul Schengen. A invocat tot felul de motive politice care nu au nimic în comun cu Spaţiul Schengen. Prin urmare, eu cred că lucrurile sunt extrem de clare şi nu suntem pe ordinea de zi, deşi pe 9 martie, la Consiliul JAI se va discuta despre Spaţiul Schengen, mai puţin despre extinderea lui.

Prin urmare, eu cred în continuare că singura soluţie pe care o aveam la îndemână ca stat era acest proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi eu sper că Guvernul va conştientiza şi după Consiliul JAI din iunie că este momentul să se alăture demersului pe care l-am iniţiat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că noi nu mai avem parte aici de un conflict politic, avem parte de un conflict juridic”, a declarat Eugen Tomac.

România luptă să intre în Schengen deoarece va avea de câștigat foarte mult atât la capitolul turism, cât și pe piața financiară. O aderare mai rapidă și, în același timp, bine meritată a țării noastre înseamnă 10 miliarde de euro în plus la bugetul statului, anual, milioane de români care nu vor mai fi umiliţi prin vămile europene, dar şi oportunităţi uriaşe de dezvoltare pentru companiile româneşti.

Ai mai putea citi: Continuă lupta pentru aderarea la Schengen! Premierul Ciucă a prim-ministrul Bulgariei

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult